Povestea lui Harap-Alb (1)

Un crai are 3 fii. Fratele sau Verde-Imparat, care stapanea o tara indepartata, neavand mostenitori baieti, ii scrise sa-i trimita pe unul dintre feciori pentru a-l lasa pe tron la moartea sa.
Fiul cel mai mare al craiului pleaca la drum. Ca sa-i incerce puterile, tatal sau ii iese in cale imbracat in piele de urs.
Placaul se sperie si se intoarce inapoi, starnind batjocura parintelui sau. Tot asa pateste si mijlociul.
Mezinul este sfatuit de o batrana cersetoare cum sa procedeze pentru a nu mai pati rusinea fratilor sai. Ii cere tatalui sau calul, carmele si hainele din tinerete.

Desi uimit, craiul este totusi de acord. Calul dovedeste a fi un cal fermecat care nu se sperie de urs atunci cand ii iese in fata.
Astfel, mezinul pleaca mai departe, primind de la tatal sau blana de urs si sfatul sa se fereasca de oamenii spani sau rosii.
Cutreiera mult timp pana cand, intr-un codru intalneste un om span,, care ii apare de 3 ori sub 3 infatisari diferite, oferindu-se sa-i fie sluga. In cele din urma, fiul cel mic al craiului, nemaistiind pe ce carari sa o apuce, accepta ultima propunere a spanului.
Cei doi strabat o bucata de drum, dupa care spanul, prin viclesug, il convinge pe fiul crailui sa recunoasca.
Il inchide acolo si il obliga sa i se supuna.
Cei 2 schimba intre ei hainele si identitatea. Fiul craiului devine sluga spanului si este boteza Harap-Alb. Cei 2 isi continua drumul spre tara lui Verde-Imparat. Ajunsi acolo, spanul este primit si tratat cu tot respectul cuvenit mostenitorului tronului, iar Harap-Alb este trimis la grajduri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *