Refresh loader

Cateva lucruri despre Colinde si Craciun

Cateva lucruri despre Colinde si Craciun

Majoritatea dintre noi iubim acea perioada a anului cand ne intra colindatorii in casa si ne induce o stare buna. Asteptam cu inima marita bataia in usa a colindatorilor. 

In trecut, biserica considera aceste cantece minunate “cantece pagane”, evocate in perioada serbarilor Solstitiului de iarna, pe care oamenii le celebrau dansand in jurul focurilor si monumentelor de piatra. Aceste colinde au fost cantate prima oara in Europa cu mii de ani in urma, si dupa cum ati vazut mai sus, erau considerate altfel decat acum.

Un scop al colindelor era acela de a alunga spiritele rele si de invocare a sufletelor celor trecuti in partea cealalta a lumii.

Astazi in Romania, cat si in alte tari, colindele au un caracter traditional, folcloric, cantate in perioada magica a sarbatorilor, cand colindatorii vin in casa noastra cu bucurie si blandete.

Cel mai vechi cantec crestin de Craciun este “Jesus refulsit omnium”, compus de St. Hilary din Poitiers, in secolul al IV-lea.

Acum, odata cu apropierea Craciunului, care a fost introdus in Romania odata cu aparitia crestinismului,  asteptam si micii colindatori sa ne intampine cu cantecele de stea si sa ii primim cu nespusa bucurie si dornici sa le oferim ospitalitatea noastra.

Traditia in Romania, pe toata perioada Craciunului, presupune ca cei mici sa mearga din casa in casa, si sa cante cantecele de stea si recitand poezii sau legende. Liderul aduce dupa el o stea din lemn sau din carton.

Avem o multime de colinde minunate care ne fac sarbatorile mai placute, precum : “Steaua sus rasare”, “O, ce veste minunata”, “Deschide usa, Crestine”, “Florile Dalbe”, “Sus, la poarta raiului”,  “Trei pastori”, “Noi umblam sa colindam”,  “A venit iar Craciunul”, “Mos Craciun”, “Astazi s-a nascut Hristos”, “Buna dimineata la Mos Ajun”, “O brad frumos”.

Nu uita sa te abonezi pentru a ne primi si pe noi langa tine in acest Craciun care se apropie cu pasi repezi.

[rainmaker_form id="4866"]

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link