Refresh loader

Ce anume cauzeaza depresia | Cum iti dai seama ca ai

Ce anume cauzeaza depresia | Cum iti dai seama ca ai

Ce anume cauzeaza depresia | Cum iti dai seama ca ai

Depresia este o boală gravă care afectează peste 300 de milioane de oameni din întreaga lume. În timp ce toată lumea se simte uneori tristă, persoanele cu tulburare depresivă majoră sau depresie clinică se pot simți cazuți la pământ câteva saptămâni, luni sau chiar ani.  Pentru multe persoane, activitățile care îi făceau până acum fericiți, cand sunt în depresie lucrurile nu mai sunt la fel. Se pot simți lipsiți de orice speranță, pot avea probleme cu somnul, își pierd pofta de mâncare și au un libido scăzut. Pentru acele persoane este foarte greu să facă toate activitățile zilnice. Însă depresia poate ajunge într-un punct foarte grav, acel punct fiind sinuciderea. 

Dar care este motivul pentru care oamenii cad în drepesie?

Într-adevăr, nu există un motiv concret pentru care oamenii cad în depresie. Aceasta poate fi cauzată de un eveniment sau de stres, dar poate apărea și fără o cauză clară, oricum este foarte serioasă problema. Una din 10 persoane a fost deprimată cel puțin o dată de-a lungul vieții și este principala cauză  a dizabilității la nivel mondial.

Timp de decenii, oamenii de știință au crezut că boala a fost cauzată de un dezechilibru al anumitor substanțe chimice din creier, cum ar fi serotonina, care ajută la reglarea stării de spirit. Multe medicamente care tratează depresia stimulează aceste substanțe chimice, însă de multe ori au nevoie de câteva saptămâni pentru a își face efectul. Acest lucru se poate datora faptului că substanțele chimice ajută la construirea de noi neuroni și “conexiuni în creier”. Mai multe studii susțin această teorie, Sugerând că principala cauză a depresiei ar putea fi probleme cu “circuitele creierului”. Un studiu a arătat că persoanele depresive au “legături slabe”. Un alt studiu a observat hiperactivitate în zonele care controlează concentrarea și starea de spirit. Acest lucru face ca gândurile negative să rămână în mintea cuiva, chiar și atunci când acesta încearcă să le elimine. Depresia a fost legată de dureri cronice, probleme ale sistemului imunitar, boli de inimă și dezechilibrari hormonale. De fapt, simptomele psihice sunt adesea primul semn al unei tulburări depresive majore. Într-un studiu cu aproximativ 1200 de persoane care au simptome de depresie, 70% dintre aceștia au fost la medic pentru simptomele psihice, nu pentru cele mentale.

Deci, depresia provoacă simptomele psihice sau invers?

Ei bine, ar putea fi ambele. De exemplu, cercetătorii au crezut mult timp că stresul poate provoca probleme la nivelul stomacului, dar există dovezi că iritația din intestinul dumneavoastă poate provoca schimbări de dispoziție. Deoarece mintea și corpul sunt strans legate între ele, bolile psihice sunt adesea resimțite, chiar dacă nu există o boală în corp. Aceste senzații psihice se numesc simptome psihosomatice.

Cel mai important lucru este să obținem ajutor în tratarea depresiei. Mulți oameni suferă în tăcere, pentru că ei cred, că depresia este un punct de slăbiciune. Dar nu este, vorbind despre acest lucru cu un profesionist vă poate ajuta foarte mult, majoritatea formelor de depresie sunt tratabile. Este foarte greu să traiești în depresie foarte mult timp, însă există foarte multe căi prin care puteți scăpa de ea.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link