Ce este temperamentul

Temperamentul reprezinta latura dinamica energetica a personalitatii. Este inanascut.

Nu avem un singur temperament, dar avem unul predominant. De-a lungul timpului au fost dezvoltate mai multe tipuri de tipologii care au explicat temperamentul uman. T ipologia este cea mai veche tipologie.

Coleric.

Ei au impartit temperamentul in patru categorii in functie de lichidul predominant in organism si anume: sangele, limfa, bila galbena si bila neagra.

Colericul este energia; impulsiv, vorbaret, spontan, are initiativa, prietenos, trece usor de la o stare la alta si este capabil de trairi afective puternice, pasiune in activitatile lui si in relatiile lui, exagereaza usor, este foarte expresiv, rapid, si vor lua decizii, unele pot sa fie pentru perioade lungi de timp si isi poate mentine deciziile.

Ii place sa domine, este vioi, comunicativ, optimist, se adapteaza usor la mai multe situatii, este foarte activ, dar isi schimba repede atitudinea, este capabil de trairi afective, devine superficial, trece cu usurinta peste esecuri, stabileste usor relatiile de lunga durata cu altii, vorbeste repede si expresiv.

Flegmatic

Linistit

Se adapteaza greu la o situatie noua, isi alege prietenii si gandeste inainte sa vorbeasca, este inclinat spre activitati de rutina, nu vorbeste prea mult si nici repede, este foarte atent la a transmite  si la detalii.

Prefera activitatile individuale singur si gesticuleaza putin.

Melancolicul

Are o energie pshica redusa, este putin rezistent la efort, atat fizic, cat si psihic, este foarte inchis in el, comunica greu si poate dezvolta totul.

Este framantat el insusi, isi pune intrebari, dar nu stie cum sa comunice cu cei din jur, este foarte adecvat in munca migaloasa, este foarte atent la detalii, vorbeste putin, rar si incet.

Pavlov

-forta psihica

-mobilitatea

-infinitul

puternic- neechilibrat- mobil( coleric, flegmatic.

Nu exista un temperament bun sau rau, si toate ofera potentialul pentru crestere si dezvoltare in functie de dorinta si putinta fiecarui individ.

 

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.