Refresh loader

Ce semnifica 1 Decembrie si cum sarbatoresc romanii aceasta zi

Ce semnifica 1 Decembrie si cum sarbatoresc romanii aceasta zi

1 Decembrie

Cu totii stim ca ziua de 1 Decembrie reprezinta un eveniment istoric important si reprezinta Ziua Nationala a Romaniei.

1 Decembrie 1918 marcheaza un eveniment istoric important “Unirea Transilvaniei cu Romania“, si este Ziua Nationala a Romaniei.

Oare dintotdeauna a fost pe 1 Decembrie?

Ei bine, Nu.  1 Decembrie nu a fost dintotdeauna Ziua Nationala a Romaniei, in trecut, romanii au mai avut parte de doua astfel de sarbatori. Ziua Nationala a Romaniei a fost pe data de 10 Mai, asta intre anii 1866 si 1947.  Dupa care, intre anii 1948 si 1989, a fost in ziua de 23 August.  Prin legea nr. 10  din 31 Iulie 1990, care a intrat in vigoare datorita presedintelui Ion Iliescu si publicata in Monitorul Oficial nr. 95 din 1 August 1990, aceasta zi de 1 Decembrie a fost acceptata ca zi nationala si sarbatoare publica in Romania, in care toti romanii sunt liberi.

La 1 decembrie 1918, politicianul Vasile Godis a citit decizia Unirii: “Adunarea nationala a tuturor romanilor din Transilvania, Banat si Tara Ungureasca, adunati prin reprezentantii lor indreptatiti la Alba Iulia in ziua de 18 noiembrie / 1 decembrie 1918, decreteaza unirea acelor romani si a tuturor teritoriilor locuite de dansii cu Romania. Adunarea proclama indeosebi dreptul inalienabil al natiunii romane la intreg Banatul, cuprins intre Mures, Tisa și Dunare.”

In fiecare an, ziua de 1 Decembrie va fi sarbatorita de toti romanii, prin tot felul de parade si evenimente interesante.  1 Decembrie 2017 reprezinta implinirea a 99 de ani de la Unire, o zi in care in toata tara sunt diverse evenimente si parade. De exemplu, in Ploiesti, incepand cu ora 9:30, se va derula ceremonialul de instalare a garzii, la monumentul domnitorului “Mihai Viteazul”, situat pe Bulevardul Republicii.  Intre orele 10:15 si 10:30, coloanele oficiale vor sustine oficialitatile locale vor sustine alocutiuni, urmate de depuneri de coroane, jerbe si buchete de flori, la monumentul domnitorului “Mihai Viteazul”. Sa nu uitam faptul ca se va intona Imnul National al Romaniei si se va oficia o ceremonie religioasa. Intre orele 11.30 si 13.00 va avea loc un concert sustinut de Ansamblul “Flacara Prahovei” al Filarmonicii “Paul Constantinescu” precum si artisti ai Casei de Cultura “Ion Luca Caragiale”  si ai Teatrului “Toma Caragiu” Ploiesti. Iar astea sunt doar cateva din evenimentele ce vor avea loc la Ploiesti.

Vezi toate evenimentele ce vor avea loc la Ploiesti de 1 Decembrie 2017.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link