Refresh loader

Cinci practici dăunătoare într-o campanie de link building

Cinci practici dăunătoare într-o campanie de link building

Prezența online a businessurilor nu mai reprezintă de ceva vreme o noutate. Dimpotrivă, afacerile fie s-au mutat cu totul în mediul virtual, fie s-au extins în această și pe această nișă, fie s-au dezvoltat de la bun început pe Internet.

Dar acest transfer spre online a însemnat și o ajustare a mijloacelor de marketing. Canalele de publicitate de pe Internet au reprezentat un element de noutate, care a evoluat concomitent cu dezvoltarea pieței. Motoarele de căutare (precum Google) și rețelele de socializare (precum Facebook) au făcut demersuri pentru a oferi mijloace cât mai eficiente de dezvoltare pentru businessuri.

Cum te promovezi în Google?

O astfel de modalitate de promovare este SEO (Search Engine Optimization). Cel mai probabil, pentru mulți antreprenori, acest acronim nu mai este chiar o necunoscută. De altfel, din experiența vieții de zi cu zi putem observa cum folosim motoarele de căutare pentru a ajunge la produsele și serviciile de care avem nevoie. Căutările pe Google ne poartă peste tot, de la magazinele de îmbrăcăminte și încălțăminte până la medici, arhitecți ș.a.m.d. Ceea ce a atras, în mod evident, interesul antreprenorilor. Cum faci să apari în primele rezultate de pe prima pagină de căutări?
Răspunsul este simplu în aparență: optimizarea SEO. Dar cum se face optimizarea unui site pentru a ajunge cât mai sus pe prima pagină de rezultate? Pe scurt, este nevoie de două elemente: SEO on-page (o procedură tehnică prin care se operează modificări ale site-ului) și campania de linkbuilding.

Linkbuildingul – unul dintre cei mai importanți factori de creștere a vizibilății pe motoarele de căutare

Google ține cont de peste 200 de factori atunci când poziționează un site în rezultate, însă backlink-urile constituie încă cel mai important criteriu de ranking. Linkbuilding-ul este operațiunea de a atrage backlinkuri către site-ul propriu. Această acțiune nu este deloc simplă deoarece, făcută în mod iresponsabil, poate atrage penalizări grave din partea Google.
Voi prezenta cinci practici populare pe care este indicat să le eviți atunci când derulezi o campanie de linkbuilding pentru site-ul tău:

  1. Înscrierea site-ului în directoare – acum câțiva ani, directoarele reprezentau o resursă principală de link building. Însă site-urile care au folosit această tehnică au fost penalizate de algoritmul Google Penguin. Schimbările algoritmicii de indexare Google pot fi o bătaie de cap pentru o persoană care nu activează în domeniul marketingului online. Pentru o campanie care ține cont de aceste modificări, este recomandat să apelezi la serviciile unei agenții SEO.
  2. Utilizarea site-urilor de anunțuri – site-urile de anunțuri sunt considerate de motoarele de căutare la fel de nocive ca și directoarele. Sub nicio formă nu ar trebui luate în calcul în cadrul campaniei de linkbuilding.
  3. Utliziarea excesivă a ancorelor ”exact match” – ancorele exact match sunt ancorele care se potrivesc cu cuvântul cheie pe care îl urmărești. De exemplu, pentru un site local de știri, cuvântul cheie targetat este ”știri orașul X”. Iar dacă vom folosi această construcție ca ancoră în linkurile pe care le construim către site, ”știri orașul X” va deveni o ancoră exact match.

Ancorele exact match folosite în exces sunt de asemenea motiv de penalizare. Dacă apelezi la servicii SEO de calitate, profilul de ancore va fi cât mai natural cu putință, cuprinzând o varietate cât mai mare de ancore. Prin ancore exact match nu ajungi pe primele poziții din rezultatele căutărilor, ci dimpotrivă. S-ar putea să îți ”exilezi” site-ul undeva pe pagina a cincea, unde nu va fi observat de nimeni.

             4. Postarea de comentarii pe bloguri cu link către site – o practică populară în trecut era                                       postarea de comentarii pe bloguri cu link către site. Această metodă nu mai este actuală,                               întrucât majoritatea linkurilor din comentarii sunt nofollow (nu transmit autoritate SEO).

5. Cumpărarea de backlinkuri sitewide – linkurile sitewide sunt acele linkuri plasate în blogroll                         sau în footer. Având în vedere că această practică de a cumpăra linkuri în footer sau în                                       blogroll, link-urile sitewide au în prezent o reputație negativă.

Pentru o campanie de linkbuilding eficientă și responsabilă, este recomandat să apelezi la o firmă SEO. Întregul proces, făcut ”după ureche”, poate avea consecințe grave asupra vizibilității business-ului tău în mediul online. Deși nu sună foarte dramatic, lipsa vizibilității, pentru antreprenoriatul pe Internet, se răsfrânge simțitor asupra profitului. Dacă ai ajuns în momentul în care dorești să te orientezi spre o campanie de linkbuilding, serviciile SEO profesioniste te vor conduce spre rezultatele dorite.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link