Refresh loader

Cum sa fii constructor in Germania, daca nu vorbesti limba germana?

Cum sa fii constructor in Germania, daca nu vorbesti limba germana?

“Tanar sunt, ferice sunt de nimeni nu depand”, asa ca m-am gandit sa-mi fac un rost sa nu-mi oblig nevasta sa stea cu soacra, iar eu sa fiu arbitru permanent intre ele. Imi doresc o familie cu cel putin trei copiii, care sa cresca impreuna si sa se ajute unul pe altul, caci mie imi este cumplit de greu in calitate de copil unic.

Nu mi-a placut sa invat prea mult si m-am orientat bine: constructor. Am calificare si am deja ceva vechime in domeniu, dar m-am saturat de santierele romanesti unde se doarme in baraca si se munceste in spatii reci, in care este frig si curent. In multe nopti am mancat eu hrana rece, fiindca era ocupat aragazul pe care-l foloseam la comun. Iata de ce ma aflu in permanenta cautare, iar pe Infomunca gasesc oportunitati la care nu am visat, de pilda cum este acesta: “Firma din Germania angajeaza constructori seriosi pe o perioada nedeterminata de timp, cu un salariu de 2000 de euro pe luna, completat de urmatoarele facilitati: cazare in regim hotelier, accesul la baie si bucatarie, trei mese calde asigurate pe zi. Conditii: seriozitate, nefumatori si sa nu cosume alcool si sa vorbeasca limba germana.”

-Locul acesta de munca parca a fost gandit pentru mine. Corespunde 100% asteptarilor personale, exceptand cunostintele de limba germana, i-am spus prietenului meu cu amaraciune.
– Este simplu, frate! Te inscrii urgent la curs germana!
Lucrurile au decurs mai simplu decat mi-am imaginat. Am crezut ca la scoala imi vor spune sa stau cu mainile la spate si ma vor trata ca atunci cand am ales sa invat mai putin din acesta cauza, dar m-am inselat. Atmosfera era destinsa, invatam jucandu-ne si glumind, asa m-am trezit cu diploma in buzunar si am aplicat pentru locul de munca la care visam.

Am fost angajat repede datorita cunostintelor mele de limba germana si curand am avansat. Acum conduc o echipa de muncitori, stau singur in camera, iar salariul meu a crescut la 3000 de euro. Parca sunt de cand lumea in Germania, iar sambata si duminica ma intalnesc cu prietenii de aici la o bere si vorbim despre vrute si nevrute.
-Hai, spune cinstit ca unul dintre parintii tai s-a nascut aici, imi zic ei cand obeserva lejeritatea si expresivitatea cu care ma exprim. Stii ca ai putea sa te inscrii la Universitate si sa ajungi un profesor bun de germana?

La asta nu ma gandisem, dar era tema pentru acasa. Stransesem o avere considerabila, in plus m-am gandit ca domeniul constructiilor este solicitant, asa ca ar fi timpul sa profesez ceva mai usor, chiar daca scolarizarea imi lua ceva timp. Studiile le-am facut in Germania, paralel cu serviciul si dupa ce m-am titularizat la o scoala din Bucuresti pe un post de profesor de germana, le-am dat alor mei vestea cea mare:
-Ma intorc in Romania, dar nu oricum! Voi fi profesor de germana.
Acum binecuvantez clipa in care m-am inscris la cursurile de limba germana care mi-au schimbat destinul!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link