Refresh loader

De cate ore de somn ai nevoie | Este important somnul?

De cate ore de somn ai nevoie | Este important somnul?

De cate ore de somn ai nevoie

Ce se intampla daca dormi cateva ore pe noapte? Este somnul foarte important pentru santatea si bunastarea noastra?

Pai ce sa mai stam la discutii, sa aflam impreuna. 

Se pare ca unii oameni au nevoie doar de cateva ore de somn.  Insa, acesti indivizi reprezinta doar 1% din societatea noastra si sunt pasarile si bufnitele noptii ale lumii care au nevoie doar de cateva ore de somn pe noapte, poate chiar doar 1.

Cu toate astea, unii oameni de stiinta nu sunt de acord cu privire la faptul ca acesti indivizi au un nivel de sanatatea foarte bun, si chiar daca ar avea si este adevarat, trebuie sa avem in vedere faptul ca acesti oameni reprezinta un procent foarte mic al populatiei.

Cei mai multi dintre noi au nevoie de mai multe ore de somn noaptea, decat acei oameni care sunt intr-un numar foarte scazut.

Dar de cate ore de somn ai nevoie?

Specialistii spun ca adultii au nevoie intre 7-9 ore de somn pe noapte, iar adolescentii ajung chiar la 8-10 ore de somn.  Insa, numarul orelor de somn cresc cu cat persoana respectiva are o varsta mai mica, nou-nascutii au nevoie intre 14-17 ore de somn pe noapte pentru o sanatate buna.

Iar pentru adolescentii carora le este greu sa ramana trezi in clasa, expertii spun ca ceasul biologic intern te ajuta sa stai treaz pana la o ora mai inaintata seara, astfel facandu-te sa iti doresti sa dormi dis de dimineata, in timpul orelor de clasa.

Se pare ca intervalul orelor dormite este foarte important pentru sanatatea ta.

Un studiu care s-a uitat la adultii mai in varsta, a constatat ca daca dormi mai putin de 6 ore pe noapte sau mai mult de 10 ore exista o probabilitate mai mare sa fie nevoie de o interventie medicala. Deci, cantitatea de somn zilnica recomandata il poate tine pe doctor departe.

Tulburarea somnului poate avea efecte negative aspura sanatatii tale. Conform studiilor actuale, tulburarile de somn pot mari riscul dementei.  Un astfel de studiu a examinat 737 de adulti mai in varsta  a constatat faptul ca cantitatile mai mari ale somnului au fost asociate cu cu cresterea declinului cognitiv.  De asemenea, cantitatile de somn intr-un numar mai scazut decat cele recomandate pare sa aiba o corelatie cu boala Alzheimer, cea mai frecventa dementa intalnita.

Intr-un articol din 2017, publicat de Oxford University Press, s-a emis ipoteza ca alegerea naturala a oamenilor pentru un ciclu mai scurt de somn a compromis eficacitatea mecanismelor psihologice care te protejeaza impotriva bolii Alzheimer in timpul somnului.

Tu de cate ore de somn ai nevoie pe noapte si cum reusesti sa dormi in intervalul potrivit pentru sanatatea ta?

Source: https://sleepfoundation.org/how-sleep-works/how-much-sleep-do-we-really-need

Alte curiozitati: Ce s-ar intampla daca nu te-ai spala niciodata?

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link