Lucruri despre modelul Britanic

Din 1707 Anglia unificata cu Scotia formeaza Marea Britanie la care va adera mai tarziu Tara Galilor si Irlanda de Nord.

Din 1714 se schimba iarasi dinastia cea de orania este inlocuita de dinastia dehanobra. George 1 si al 2-lea fiind german,s s-au interesat putin de Marea Britanie, lasand treburile guvernarii, parlamentului si cosiliului.

In parlament si in viata politica s-au evidentiat 2 grupari politice: tory si whing. Mai tarziu transformandu-se in partidul conservator si partidul liberal. O data cu aparitia parlamentului laburist ( reprezenta pe muncitori) liberalui pierd sustinerea si astazi in Marea Britanie sunt 2 mari partide: laburist si conservator. Sistemul parlamentar britanic evolueaza spre o democratie moderna in care exista separatia puterilor in stat.

Puterea legislativa impartita intre rege si parlament astazi doar parlamentul.

Rolul este de a face legi.

Parlamentul britanic este bicameral, camera lorzilor(astazi este fara putere, este un simbol) si camera comunala(astazi are toata puterea).

Puterea executiva este reprezentata de cabinet compus din ministri alesi din partidul din parlament.

Guvernul era responsabil in fata parlamentului si functiona atata timp cat are majoritatea parlamentului.

Puterea judecatoreasca  repr. de judecator si institutii judecatoresti, ea trebuie sa fie independenta. M.Britanie devine o mare putere maritima cucerind teritorii,creandu-si cel mai mare imperiu colonial.

Din imperiul britanic au facut parte: India, Canada, Australia, Noua Zeelanda. Din M.Britanie au plecat cei mai multi colonisti care vor forma SUA.

Pana la primul razboi mondial M.Britanie era ce cel mai important stat al lumii.

Distribuie
  • 3
    Shares

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.