Sfantul Spiridon | Istorie | Traditii si obiceiuri

Sfantul Spiridon este cinstit de catre cei crestini pe data de 12 Decembrie. Despre Sfantul spiridon se spune ca este sfantul care pleaca din racla, pentru a-i ajuta pe cei credinciosi cand il cheama in rugaciune. Moastele acestui sfant se pastreaza catedrala cea mare din insula Corfu, Grecia. El este cunoscut si ca un mare facator de minuni. sfantul spiridon

Mai este numit si “Sfantul Calator”, datorita minunilor savarsite. Potrivit unor evlaviosi parinti ai locului, pentru perioade scurte de timp, cinstitele Moaste ale sfantului nu mai sunt prezente in racla din catedrala, iar atunci cand acestea revin, in chip minunat, ele sunt calde si prafuite; la randul lor, incaltarile noi ale sfantului apar tocite, pastrand pe ele pamant si fire de iarba.

El pleaca periodic din racla sa pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de el si il cheama in rugaciune.  Traditia spune ca, parintii slujitori la catedrala din Corfu ii schimba anual vesmintele si incaltamintea tocita.

De Sfantul Spiridon nu este bine sa se munceasca, nu este bine sa cosi, sa speli haine sau sa faci curat.

Se spune ca, Spiridon este prezent pentru pazirea casei, sporul campului, lovituri, fiare salbatice si vine la patul bolnavilor care ii cer ajutorul si il roaga sa-i ajute sa se vindece.
Traditia spune: pentru ca Spiridon pleaca sa ii ajute pe cei care au nevoie de el, isi toceste periodic incaltamintea, mai concret, papucii din matase.

Ne rugam Sfantului Spiridon prin asta: “Bucura-te, cel ce esti cu ingerii slujitor; Bucura-te, ca esti si cu oamenii cu trupul petrecator; Bucura-te, al carui trup astazi savarseste minuni; Bucura-te, ca incaltamintele tale slujesc drept dovada.”

Sfantul Ierarh Spiridon s-a nascut in jurul anului 270, in localitatea Askia, insula Cipru, in vremea Sfantului Imparat Constantin cel Mare.  Numele sau vine de la cuvantul grecesc “σπυρις” , care inseamna “cosulet impletit”.

Sursa de informare: CrestinOrtodox.Ro

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.