Traditii si superstitii de Sfantul Andrei | Ce trebuie si ce nu trebuie sa facem

sfantul andrei

Sunt multe traditii si superstitii de Sfantul Andrei, insa, va voi vorbi doar despre cateva. Dar oare cum tinem strigoii departe de casa noastra?

Cei credinciosi, in data de 30 Noiembrie, il sarbatoresc pe Sfantul Andrei, care este unul dintre cei 12 apostoli ai lui IIsus si este cunoscut si ca “ocrotitorul romanilor”.  Aceasta zi in care il sarbatorim pe  Sfantul Andrei mai este cunoscuta si sub numele de “Ziua Lupului”. 

In data de 30 noiembrie, in Calendarul Crestin Ortodox este cruce rosie. Credinciosii si-l amintesc si il pomenesc alaturi de biserica. Totodata, cei care ii poarta numele, au ocazia de a isi sarbatori ziua onomastica, deci La Multi ani celor ce poarta numele de Andrei sau Andreea.

Noaptea de Sfantul Andrei mai este cunoscuta si ca “Halloween-ul romanilor”,  totodata venind cu o multime de superstitii. Se spune faptul ca spiritele apar, iar lupii vorbesc cu grai omenesc, iar de obicei, oamenii se feresc si alunga spiritele rele cu ajutorul usturoiului, in aceasta seara oamenii mananca usturoi si atarna siruri de usturoi in casa. Pe langa toate astea, in aceasta seara se ung usile si ferestrele cu usturoi pentru a tine strigoii departe.  Unele superstitii spun ca, daca vrei sa ti departe si sa te projetezi de acei lupi rai, este bine sa nu te piepteni, sa nu faci curat in casa si sa nu arunci gunoiul.

In noaptea de Sfantul Andrei, fetele credincioase isi pot vedea menitul mai usor decat ar crede, se spune ca daca iti pui un fir de busuoic sub perna, in acea noaptea iti vei visa ursitul. In acea zi, este bine sa nu dai bani cu imprumut.

De Sfantul Andrei, oamenii pun grau la incoltit, pentru ca cei gospodari sa vada cat de mare va fi recolta de anul viitor. Se mai spune si faptul ca, cu cat graul creste mai mult si mai frumos de Anul Nou, acel om va avea parte de noroc si de impliniri.

Distribuie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.