Afrodita

Afrodita-Venus, era fiica lui Uranus, cel dintai zeu al cerului. Ea se nascuse din spuma marii, iar spuma se ivise din sangele lui Uranus, scurs in apa marii, in urma loviturii date de fiul sau, titanul Cronos, cu secera de diamant. Afrodita se tragea din prima dinastie de zei, pe cand olimpienii, in frunte cu Zeus, erau din neamul lui Cronos, adica din a doua dinastie, aceea a titanilor.

Tot dintr-un titan, din Iapet( prin Prometeu si fiul sau Decalion), se tragea, dupa legenda, si neamul elinilor. Deci, in vreme ce elinii se multumeau sa arate ca ei, ca si olimpienii, se trag din titani( olimpienii din Cronos, si elinii din Iapet), romanii aveau pretentii mai mari: ei afirmau ca, prin Afrodita, se trag din Uranus, parintele tuturor zeilor.

Legenda ticluita de poeti cu atata mestesug, din ordinul imparatilor romani, arata ca romanii, fiind dintr-un neam mai bun si mai vechi, au mai multe drepturi decat elinii sa stapaneasca lumea. Mai mult, ei pretindeau ca fiul lui Enea, nepot al Afroditei, Ascaniu sau Iuliu, cum il numeau romanii, era intemeietorul familiei imperiale a Iuliilor dreptul de a stapani Roma, si Romei, dreptul de a-si intinde ghearele ei de vultur peste intreg pamantul.

Se spune ca zeita Afrodita purta un brau fermecat. Acest brau avea darul de a o face mai frumoasa, mai plina de nuri, si-i da putere sa subjuge inimile barbatilor.

Adoniile, serbarile in cinstea lui Adonis, aveau loc in Asia, Elada, si mai tarziu la Roma. Ele praznuiau primavara, cu mare insufletire, vreme de doua zile. Prin Adonis, vechii greci intelegeau vremea cea calduroasa, cand infloreste glia.

Zeita Afrodita intruchipa si ea, de altiminteri, natura roditoare. Iar moartea lui Adonis insemna chiar sfarsitul verii, cand iarba se vestejeste si poamele cad, in vreme ce frunza sangerie este purtata in vartejuri de vanturile toamnei.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.