Alegerea unei cariere

Alegerea unei cariere

Ideea de cariera este in relatie diferita cu maturizarea adultului. Cariera este o profesie, ocupatie, domeniu de activitate, timpul cat cineva lucreaza intr-un anumit domeniu, etapa in ierarhia profesionala, pozitie sociala.

Etapele unei cariere:

  • Explorare: este acea etapa in care lucreaza in mai mute domenii pana gaseste un loc de munca potrivit.
  • Stabilizare: reprezinta etapa in care omul s-a hotarat la un anumit domeniu de activitate.
  • Crestere-promovare-mentinere- la acelasi nivel- declin- pensionare, restructurarii, demisie, probleme medicale.

Cariera unei persoane depinde de: Aptitudini si talente, nevoi si motive, atitudini si valori.

Cariera inseamna pentru o persoana: asigurarea existentei, satisfacerea nevoilor culturale si de confort sa traim, nevoia unui statut social. Pentru societate, cariera inseamna impartirea activitatilor lucrative pe functii si calificari.

Atunci cand nu avem o cariera trebuie sa ne punem urmatoarele intrebari:

“Cine ia decizile la cariera profesionala? ”

“Ce ne mobilizeaza sau ce ne motiveaza?”

“Cand suntem nemultumiti de noi insine?”

“Am gasit un loc de munca care mi se potriveste?”

Cariera reprezinta: o profesie, ocupatie si domeniu de activitate. Progresul, stiinta si tehnici, deprecierea stocului de cunostinte acumulate la scoala nu impun o perfectionare a pregatirii profesionale initiale. Cariera unei persoane depinde de aptitudini si talent, nevoi si valori. Ce rol are scoala in formarea unei cariere? Te ajuta sa inveti pe ce drum sa mergi in viata.

Care sunt intrebarile esentiale pe care trebuie sa ni le punem pentru clasificarea imaginii legate de cariera? Imi place ce fac? Ma pricep la ceea ce fac? Cat de multumit sunt de salariu? Oamenii se deosebesc intre ei dupa capacitatile si posibilitatile lor de actiune. Aptitudinile constituie instrumentul si executiva a personalitatii.

Mai devreme sau mai tarziu, cu totii vom gasi drumul care ni se potriveste si ne reprezenta cel mai bine, bine-nteles asta daca suntem atenti si privim cum si unde trebuie.

Next PostRead more articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.