Refresh loader

Artemis

Artemis

Artemis( sau Diana la, romani), i se mai zicea si Febe, deoarece reprezenta lumina argintie a lunii. Zeita Artemis era sora lui Apolo, si deseori se confunda cu Selene- luna. Sagetile din tolba ei par a fi razele argintii de luna.

Alaturi de Apolo, Artemis a fost destul de mult sarbatorit de vechii greci. Ea, care ducea in mana si o faclie de argint, era tot o zeita a luminii. Elinii socoteau ca putea sa-i ajute pe navigatori sa-si duca triremele si sa-i calauzeasca in timpul noptii. De aceea, marinarii ii zideau temple de-a lungul coastelor si-n porturi. Astfel, in Efes i se ridicase zeitei un templu colosal. Un templu care era socotit drept una dintre cele sapte minunii ale lumii.

Dar cel mai mult era slavita Artemis ca zeita a vanatoarei, pentru ca vanatoarea era un mestesug de baza la vechii elini, pentru unii chiar era o arta. Aproaoe toti regii si eroiii au fost si vanatori destoinici, caci fiarele umpleau pamantul pe acea vreme si ajungeau adeseori primejdioase.

Orion, a carui imaginara transformare a fost povestita in legendele grecesti, este una dintre cele mai frumoase stele ale noptilor de vara. Sirius, de asemeni, este o stea stralucitoare. Elinii credeau ca steaua Sirius are influenta asupra turbarii cainilor, pentru ca Sirius se vede cel mai bine in miezul verii, in toiul caldurilor, vreme cand unii caini capata aceasta boala.

Multe opere de seama: statui, tablouri, monumente au fost cioplite, zugravite sau inaltate in cinstea aceleia ce intruchipa mestesugul de a vana cu iscusinta.

Din tot ce a mai ramas, celebra este insa marmura intitulata” Diana de la Luvru”’.

Scriitorul Alexandru Odobescu vorbeste astfel: A fost fara indoiala un vanator inspirat si a stiut sa  manuiasca bine arcul si sagetile artistul  subt a carui dalta s-a mladiat statuia Dianei de la Luvru, acea mandra si sprintena fecioara de marmura.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link