Asclepio

Aceasta era povestea corbului, prin care elinii isi explicau culoarea neagra a penelor sale.

In limba greaca, Asclepio insemna alinatorul, cel care poate sa vindece durerile. Romanii au derivat din numele lui Asclepio pe acela, mai cunoscut, de Esculap. Prin persoana legendara a lui Asclepio, oamenii din antichitate legau direct mijloacele de vindecare cunoscute pe atunci de forta solara. De astfel, pana astazi se spune si la noi ca ”unde intra soarele, pleaca doctorul”. Ei vedeau si puterea lecuitoare a unor buruieni si stiau ca, fara lumina si caldura soareleui, acestea n-ar fi putut sa creasca, nici macar sa rasara.

La Epidauria se gasea si statuia facuta de artistul Trasimede, care-l infatisa pe Asclepio- Esculap ca zeu al sanatatii. El sedea pe un tron, tinand intr-o mana sarpele, si in cealalta un baston. La picioare avea un caine. Cainele este simbolul fidelitatii datorate de medic bolnavului pe care il ingrijeste. Bastonul ne arata ca medicul trebuie sa ii viziteze necontenit pe suferinzi. Iar sarpele intruchipa pentru cei vechi reintinerirea, ce se poate capata prin leacuri.

Bolnavii ajunsi in asclepioane erau pusi la un regim de hrana foarte chibzuit. Higiena juca un rol mare. Nu se putea intra in templu decat bine spalat. De altfel, copila cea mai draga a zeului era Higeea. Ea este nelipsita din grupurile statuare, basoreliefuri, picturi, de langa tatal sau. Alti suferinzi urmau sa faca si exercitii corporale: jocuri, alergari, lupte. Iar cei obositi sau bolnavi la minte erau trimisi sa se distreze in teatrul din Epidauria. In acest fel, sanctuarele lui Asclepio aveau de fapt un caracter laic, erau un fel de sanatorii ale antichitatii si asclepiazii, primii medici. La Cos, urmand drumul lui Asclepio, i-a lecuit pe oamenii lui Hipocrat, socotind intemeietorul medicinii stiintifice.

Este lesne de inteles de ce elinii au dat acestui legendar intemeietor al artei medicale simbolul de semizeu si, cateodata chiar de zeu.

Distribuie

Leave a Reply