Atena

Stravechea Atica se afla in Peloponez, in fata insulei Eubeea, avand capitala in Atena.

Nici un oras n-a mai fost renumit in Grecia antica decat Atena, orasul inchinat zeitei intelepciunii. Aici, din patru in patru ani, se organizau mari serbari la care se imbulzeau participantii la concursuri si alergari, dar si dansatorii, muzicantii si poetii.

Serbariile se numeau Panatenee, dupa numele zeitei. La Atena au fost rostite si apoi transcrise versurile batranului poet Homer.

Acropola era citadela stravechiului oras Atena. Multe orase aveau de astfel o acropola unde se afla citadela de rezistenta in primejdii si razboaie. Tot aici erau construite, de obicei, templele zeilor, in care se pastrau obiectele cele mai de pret.

Simbolul prudentei e sarpele, iar cel al intelepciunii este bufnita. Sarpele si bufnita se vad aproape intotdeauna langa zeita, in vechile opere de arta.

Areopag inseamna stanca lui Ares. Pe aceasta stanca, legenda spune ca a fost disputa intre zei asupra dreptului de protector al orasului Atena. Mai tarziu, sfatul arhontilor, care conducea orasul Atena, a capatat numele de Areopag.

Lidia, tara vestita in antichitate, in Asia mica, era situata intre Misia, Frigia si marea Egge. Vechea legenda elina a fost minunat povestita de Ovidiu in ”Metamorfoze”, si dupa el preluata de scriitorii moderni.

In scoliile romane, portretul sau statuia Minervei, cum se numea Atena la ei, era loc de cinste si dedesubt sta scris: Minerva fuit Dea literarum, scientiarum et omnium artium”, adica:  ”Minerva este zeita literaturii, a stiintelor si a tuturor artelor”.

Noi avem Ateneul, lacasul de arte si stiinte. Astfel de atenee sunt si astazi in multe tari, caci Atena a rammas un simbol al culturii si intelepciunii.

Poetul roman Horatiu a scris o carte cu versuri iscusite, numita  ”Ars poetica”, o carte despre arta creatiei poetice. In ea graieste astfel catre poetii vremii, cerandu-le sa puna si un dram de intelepciune in orice poezie.

Next PostRead more articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.