Aventuroasa calatorie a lui Enea (2)

Eroii erau puternici, ei nu se straduiau sa infrunte soarta si sa-i calce vointa, atunci cand era impotriva lor. Dimpotriva, vroiau sa o indeplineasca. Se simte astfel diferenta dintre legendele elinilor, in care staruie in buna masura spiritul popular, si aceasta legenda romana, prelucrata de poetul Virgiliu. Acesta, creandu-si epopeea, nu a putut sa se sustraga conceptiei aristocratilor. De aceea, in cantecele sale, eroul Enea se supune soartei si cauta sa-i indeplineasca hotararile neclintite, asa cum ii poruncesc zeii.

In povestirea aceasta- desi are ca temei epopeea romana a lui Virgiliu- folosim tot numirile grecesti ale zeilor. Facem acest lucru pentru a pastra unitatea fireasca a lucrarii si a face legatura directa intre miturile si legendele eline, homerice si cele italice, prin contopirea carora si-a realizat de astfel, insusi Virgiliu grandioasa lui epopee ”Eneida”.

Hera- Junona il dusmaneste atat de mult pe Enea, nu numai fiindca il insotise pe Paris la Sparta cand o rapeste pe Elena sau fiindca era ginerele lui Priam si luptase cu vitejie impotriva aheilor, alaturi de Hector, ci in primul rand pentru ca salvase cateva cele de troiene si urmarea sa infiinteze in Hesperia- Italia- o noua Troie.

Virgiliu canta aceasta intalnire in ”Eneida”:

”Scila- i pe dreapta, la stanga Caribda cea neimpacata,

Care de trei ori inghite-n adancul gatlej al genunii,

Valuri ce nu au sfarsit si de-a randul din nou catre ceruri

Ti le azvarle, lovind si astrii cu unda-i in spuma.

Scila in tainica hruba se-nchide si capu-si arunca

Din ascunzis si atrage spre stanci plutitoare vase.

Chip omenesc are dansa, fecioara cu piept ce incanta

Pan’la mijloc, si-ncolo-i balena la trup uriasa”…

Virgiliu, in epopeea lui, canta plin de maretie imaginarul raspuns dat de Zeus zeitei Afrodita, care-i ocrotea pe calatorii de la Troia. Acest raspuns era celebru.

Numele fiului lui Enea: Ascaniu sau Iulus, venea de la IIus- adica cel dintai Ilion- Troia.

CONTINUARE

Distribuie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.