Aventuroasa calatorie a lui Enea ( 1)

Afrodita- Venus, prin Enea, fiul ei, era socotita drept urmasa romanilor. Si, fiindca zeita se nascuse din sangele lui Uranus, care se scursese in apa marii, romanii se socoteau descendentii directi din cea dintai dinastie de zei, deci de origine mai buna decat elinii, care se trageau, prin Deucalion si Pira, din Prometeu.

Penatii sau larii erau zeii particulari ai fiecarei familii. Faptele savarsite de supravietuitorii din Troia au fost cantate de poetul latin Virgiliu, care a trait si a creat in asa- numitul ”secol de aur”, in timpul lui August, cand pacea fusese statornicita, dupa nenumaratele razboaie crancene. Atunci si-a instrunat Virgiliu lira lui maiastra sa cante, dupa poruncile Cezarului, triumful poporului roman ajuns pe culmile puterii si pretinsul lui drept la suprematia politica si economica in Mediterana. Pe baza legendelor romane, in buna parte cu elemente preluate insa de la elini, Virgiliu a creat o mare epopee:” Eneida”, slavind eroii care au pus temeliile, dupa legenda, Romei antice.

Acesti eroi isi transmiteau, in versurile ”Eneidei”, mesajul lor catre urmasi, de a pastra gloria strabuna si de-a o creste prin virtuti, cum ar fi mila fata de cei in suferinta, indeplinirea datoriei sau dragostea calda fata de popor. In acest fel credea poetul Virgiliu ca poporul roman poate contribui din plin la dezvoltarea grandioasa a unei noi civilizatii.

Hestia- Vesta la romani- zeita ocrotitoare a focului sacru, a caminului.

Hesperia inseamna tara din asfintit, referindu-se de fapt la Italia. Romanii sustineau ca Dardan, acela care venise intaiul din Europa in Asia si pusese bazele Troiei, ar fi fost de origine din Italia, nu din Elada. Astfel justificau faptul ca troienii scapati din macel s-au stabilit in Latium si au intemeiat cetatea Roma.

Fatum era zeul destinului la romani. Mai trebuie adaugat ca in poema epica a lui Virgiliu: ”Eneida”, eroii nu sunt ca aceia ai lui Homer…

CONTINUARE

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.