Refresh loader

Calitatea somnului, influentata de efectele schimbarii climatice

Calitatea somnului, influentata de efectele schimbarii climatice

Emisiile gazelor de sera sunt unul din factorii cauzatori ai incalzirii globale, cu efecte clare in lume: mai multe valuri de caldura, furtuni mai puternice si nivele mai inalte ale marii, pentru a numi doar cateva. Totusi, in ultima perioada, oamenii de stiinta se lupta cu intrebarea: cum influenteaza schimbarea climei bunastarea omului? Previziunile legate de acest subiect sunt inselatoare, bazandu-se pe un lung lant de presupuneri variate (calatorii aeriene ingreunate, boli tropicale, mortalitatea mai ridicata pricinuita de caldura tot mai mare etc.).

Teoria conform careia oamenii sunt predispusi sa dezvolte probleme cu somnul isi are radacinile in faptul ca temperaturile cresc de la an la an. Ganditi-va doar cat de cald a fost anul trecut in orasul unde locuiti! Diverse publicatii de specialitate, precum Science Advances, opineaza ca acest lucru este valabil in special in perioada lunilor de vara. Din pacate, concluziile sunt sumbre: batranii, care intampina dificultati in reglarea temperaturii corpului si persoanele care nu isi permit sa instaleze aparate de aer conditionat, vor fi afectati cel mai mult. Cercetatori americani in domeniu estimeaza ca pana in 2050, fiecare 100 de cetateni ai SUA vor avea parte de sase nopti nedormite in plus, lunar.

Nu este un lucru nou faptul ca frigul sau caldura in exces pe durata noptii pot influenta calitatea somnului unui individ. Studiile lui Dr. Obradovich de la Institutul de Tehnologie Massachusetts sunt orientate catre dinamica schimbarilor la nivelul climei si implicatiile asupra omului. Ideea a aparut ca urmare a experimentarii unui val de caldura in urma cu doi ani in orasul San Diego, unde acesta locuia intr-o locuinta fara aer conditionat in dormitor.

Cu toate ca multi sunt constienti ca acest fenomen se intampla, iar emisiile de carbon ar trebui reduse, putini cred ca schimbarea climei ii va afecta personal. Dar apar tot mai multe marturii ale persoanelor private de odihna pe timpul noptii: „Imi amintesc ca nu puteam dormi. Nici eu, nici prietenii mei, nici colegii de munca”. Dr. Obradovich a efectuat un sondaj legat de obiceiurile de somn, observatiile ulterioare ilustrand ca exista o corelatie intre temperaturile mai ridicate din anumite orase si cat de confortabil a fost somnul rezidentilor intervievati.

Este imposibil sa stim cu certitudine cum va arata societatea peste un secol si cum vor rezista oamenii fara sisteme de climatizare in conditiile in care temperaturile urca incontinuu.
Deocamdata, tot ceea ce ne sta in putere este sa alegem un aparat de aer conditionat dotat cu capacitatea potrivita pentru a oferi un mediu confortabil, cu aer curat si temperaturi agreabile pe durata zilelor caniculare, spre a fi montat in camera destinata odihnei. Pentru dormitoare, va recomandam sa optati pentru un split de perete Fujitsu ASYG09LLC Inverter 9000 BTU sau pentru casete de tavan, console / sisteme convertibile podea sau plafon cu puterile 7000 sau 9000 BTU. Pentru incaperile mai mari, cum ar fi zona de living, puteti cauta o unitate interna ac cu puterea 12 000 BTU sau mai mare. Totul depinde de suprafata destinata climatizarii! Asadar, un pas ar fi sa cereti ajutorul unor specialisti in domeniu. Firma noastra va sta la dispozitie cu o larga gama de aparate de aer conditionat de tip duct, monosplit, multisplit etc., iar echipa de montatori profesionisti Aquarys poate configura proiectul perfect de climatizare a oricarui spatiu dorit de dumneavoastra!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link