Refresh loader

Camine private de batrani, echivalentele hotelurilor de cinci stele

Camine private de batrani, echivalentele hotelurilor de cinci stele

Stiu cativa bunici extrem de valorosi, somitati in lumea noastra culturala si academica, obligati sa traiasca in Bucuresti singuri, printre betoane, in blocuri vechi fara lifturi.

Unul dintre ei urca pana la etajul al saptelea scarile, desi are peste 80 de ani. Inca este mobil si sanatos, dar ma gandesc ce se va intampla cu el, cand picioarele il vor trada?

Atunci nu va putea sa coboare sa isi ia o paine sau o sticla cu apa, cand apa de la robinet nu va mai curge.

Bunicii nostri au nevoie de aer curat, de o locuinta in apropierea padurilor, cu multe parcuri si multe gradini, fiindca nu mai fac fata noxelor si stresului. Am colege mult mai tinere de serviciu care au probleme cu picioarele si abia urca doua-trei scari, dar sa urci zilnic sute de trepte pana ajungi la apartament!

Un batran neputincios, care sta singur mai sus de etajul al treilea este in mare pericol, fiindca se poate impiedica pe scari, este posibil sa ameteasca sau nu mai poate sa iasa din casa si moare de sete si de foame. La oras, batranii au la fel de multe capcane ca si la tara. Cand nu traverseaza prin locuri premise, fiindca le este greu sa ajunga la trecere, ei pot fi accidentati grav.

Iata de ce este moral ca acesti batrani singuri sa fie dusi la camine private ferite de aglomeratia orasului, situate intr-un cadru feeric si care concureaza cu succes cu marile hoteluri ale lumii. Aici isi gasesc linistea, confortul si ingrijirea de care au nevoie si batranii aflati inca in putere, dar si cei nedeplasabili.

Iata ce facilitati ofera aceste camine private batranilor care sunt adusi aici:

-amplasarea lor langa padure, intr-un loc linistit, fara circulatie. Poarta este bine pazita si batranii cu Alzheimer nu pot parasi caminul, fiindca toti pacientii sunt supravegheati tot timpul cu atentie, atat de personal, cat si de sistemul de monitorizare.

-curatenia si confortul domnesc peste tot. Fiecare bunic este asteptat cu un pat mare si cu o saltea confortabila noua. Lenjeria de pe pat este de asemenea noua si camerele nu au multe paturi, astfel ca intre pacienti se leaga prietenii si atmosfera din acest camin este linistita.

Bunicii se pot uita la televizor si se bucura de curatenia din camin care incepe de la poarta si se termina in ultima magazine a institutiei. Oriunde ar intra cineva inopinat gaseste curat.

-mancarea este buna, destula si suficienta. Personalul de la bucatarie stie nevoile calorice ale unui batran, de aceea au suplimentat cele trei mese principale cu doua gustari. Aici mancarea este mereu proaspata. Se gateste in fiecare zi, din cele mai bune ingrediente.

-multe activitati pe care le pot desfasura batranii aflati in putere sa se mentina in forma , dar si cei care au nevoie de gimnastica medicala. La caminele private prezentate mai sus exista: sala de gimnastica, piscina in care bunicii pot inota, o curte spatioasa si o gradina prin care acestia se pot plimba.

Si intelectualii au la dispozitie o biblioteca in care se gasesc multe volume bune, sali de socializare unde pot avea loc si dezbateri filosofice.

-intretinerea frumusetii. Da, la orice varsta oamenii isi doresc sa fie frumosi si reprezentantii caminului aduc la cererea pacientilor persoane pricepute la arajatul si vopsitul parului si care sa faca manichiura. Imi place modul in care personalul este receptiv la toate dorintele pacientilor. Sunt momente in viata, cand doamnele primesc anumite vizite si isi doresc sa fie la fel de fermecatoare ca la tinerete.

-ingrijire si asistenta medicala. Aici, pacientii nedeplasabili sunt plimbati pe holuri si in curtea camilului, la aer curat, sunt spalati si schimbati si ajutati sa manace. Cei care sunt sub tratament sunt urmariti sa ia la timp pastilele si in cazul in care li se face rau sunt ajutati sa isi revina.

-organizarea zilei de nastere. Batranii detesta sa fie marginalizati si isi doresc sa fie in centrul atentiei. Cei ramasi singuri acasa plang cand de ziua lor nu primesc un telefon de felicitare.

Este trist ca au crescut si educat copii, au avut grija de nepoti, iar cand acestia se fac mari, uita!

In concluzie, daca ai batrani singuri in familie, nu ii condamna la singuratate, fiindca au nevoie de ingrijire si sa nu se stie singuri in fata a ceea ce vine. Nu le angaja nici o persoana straina care sa ii ingrijeasca la domiciliu, fiindca nu poti controla mereu modul in care isi face datoria.

Tine minte ca un camin de batrani este controlat de organele competente tot timpul si in cazul in care se observa disfunctii, se dau amenzi uriase. Senior-center este caminul de batrani care nu a primit nicio amenda de la data deschiderii lui.

Atat apartinatorii care au batrani sanatosi in ingrijire, cat si cei care au bunici nedeplasabili, sa ii aduca la acest camin privat de batrani si vor avea sentimentul ca isi fac pe deplin datoria.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link