Circuitul oscilant

Circuitul compus din condesator si bobina in care are o oscilatie electrica libera se numeste circuit oscilant.
Clasificare:
a) Ideal (LC) in sistemul Lc neglijam rezistenta bobinei oscilatiile ce iau nastere sunt nemortizate (R-O).
b) Real (RLC) zacul practic al circuitului oscilant deoarece bobina este cosntruita din sarma conductoare si ca urmare rezistenta ohmica: efectul rezistentei ohmice ( efect Joule ) este de a scade energia electrica a sistemului, reducand aplitudinea marimilor oscilante si marimea perioada oscilatiilor.
Observatie:
-Fenomenele electromagnetice din circuitul oscilant pot fi descrise matematice analog cu oscilatiile unui pendul elastic.
-Interpretare energetica. Energia totala a circuitului la un moment dat este data de suma energiilor electrostatice de pe condensator si a energiei campului maginetic din bobina.
a) In cazul ideal la fel ca la oscilatorul mecanic cand descresterea energiei potentiale se face pe seama cresterii energetice cinetice, acelasi lucru se intampla si intre componentele circuitului oscilant, astfel incat energia totala a circuitului oscilant LC sa ramana constanta.
b) In cazul real (RLC) influenta rezistentei are acelasi efect ca si al fortei de frecare. In cazul descarcarii condensatorului amplitudinea oscilatorului scade periodic echidistant o parte din ea fiind disipata prin efect Joule in conductorul ohmic.
Efectul compton consta in emisia unei radiatii de catre un material difuzant care este iradiat cu raze x. Compton a trimis un fascicul de raze x pe un bloc de grafit si a masurat lungimea de unda a razelor x la isirea din bloc.

Distribuie

Leave a Reply