Refresh loader

Cum să învățăm repede și ușor?

Cum să învățăm repede și ușor?

Fie că este vorba despre o limbă străină, pregătirea pentru BAC, pentru un examen sau, pur și simplu, pentru un test de a doua zi, învățatul nu este și probabil că nu a fost vreodată activitatea favorită a tinerilor. Cu trecerea anilor, interesul acordat acumulării de informație scade considerabil și este înlocuit de griji, muncă și prea puțin timp pentru destindere.

Sursă foto: paireelearning.com

Că ne place sau nu, uneori trebuie să luăm din timpul nostru de relaxare și să ne punem „cu burta pe carte”. Dar cum să ne folosim resursele cât mai eficient pentru a economisi timp, răbdare și pentru a obține cele mai bune rezultate? În câțiva pași simpli!

1. Stabilește un program

Înainte de toate, este necesar să calculăm cât timp a mai rămas până la termenul limită și să îl împărțim: 50 de minute pentru învățat, cu 10 minute pauză. Sunt admise maximum 3 pauze mai mari pe zi, pentru masă, dar acestea nu trebuie să depășească 20 de minute. O pauză prea mare te deconectează de la ritmul de învățare și vei pierde timp încercând să reintri în ritm și să îți reconcentrezi atenția.

2. Fă o listă

Împarte materialele în unități de învățare și notează-le într-o ordine care ți se pare ție logică. Trece în dreptul fiecăreia de cât timp crezi că ai nevoie ca să o memorezi. Dacă suma depășește timpul rămas, împarte-l pe acesta proporțional, astfel încât să nu pierzi vremea cu părțile ușoare.

3. Scrie pe hârtie, nu pe dispozitive electronice

Scrisul de mână poate fi mai obositor și poate dura puțin mai mult decât cel la computer, însă studiile arată că mintea umană tinde să memoreze mai repede ideile scrise de mână. Această tehnică este ideală mai ales pentru cei care au o memorie vizuală mai bună decât cea auditivă. De altfel, dispozitivele elecronice tind să îți distragă atenția de la învățat cu reclame, jocuri și așa mai departe.

4. Ieși la aer curat și hidratează-te

În loc să îți chinui mintea învățând închis în cameră 12 ore, încearcă să faci o plimbare scurtă după-amiază, în parc, ca să îți limpezenști gândurile și să îți oxigenezi mai bine creierul. Nu uita să te hidratezi, pentru o funcționare optimă a întregului organism.

5. Citește cu voce tare

Recitește-ți notițele cu voce tare pentru a le stoca în minte mai ușor. Folosește abrevieri și culori puternice pentru a distinge unitățile de învățare. În acest fel, sunt stimulate simultan memoria auditivă și cea vizuală.

6. Învață, dormi și învață iar

Cercetătorii din domeniul neurologiei susțin că informațiile acumulate peste zi se fixează în memorie în timpul somnului. Este important să încercăm să dormim între seriile de studiu, dar și să ne prezentăm odihniți în ziua examenului.

7. Nu abuza de cafea

Chiar dacă poate părea o idee bună, nu face exces de cafea sau energizante. Cofeina concentrează energia pe care corpul deja o are și te face să o consumi într-un timp scurt. Te vei simți extenuat mai repede decât ar trebui, iar corpul nu va putea ieși din starea de alertă suficient de repede ca să te poți odihni și să înmagazinezi informațiile.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link