Refresh loader

De ce nu ar trebui să mergem la culcare nervoși sau stresați?

De ce nu ar trebui să mergem la culcare nervoși sau stresați?

Ce se întâmplă exact când dormim este încă un mister nedeslușit în totalitate. Cercetătorii au fost preocupați în ultimele decenii de acest aspect, care a stat la baza multor studii importante.

Sursă foto: adevărul.ro

Se pare că, dacă suntem tensionați, nervoși sau stresați, să adormim și să rămânem adormiți pe parcursul nopții este mult mai greu decât dacă am face-o relaxați și liniștiți. Astfel de stări negative produc răspunsuri violente din partea creierului, care nu va lăsa corpul să se relaxeze. Din acestă cauză, multe persoane care suferă de tulburări psihice sau depresie au des coșmaruri și dificultăți în a adormi.

Cercetătorii în domeniul somnologiei consideră că, atunci când ne simțim anxioși, sistemul nervos produce una dintre cele mai primitive reacții umane de autoapărare, de tipul luptă sau fugi.

Ce avem de făcut?

Cu cât stăm mai mult timp în pat, uitându-ne la ceas și gândindu-ne la lucrurile care ne supără, devenim și mai stresați. Vrem să dormim, simțim nevoia de somn, dar pur și simplu nu putem. Intrăm într-un cerc vicios care, la un moment dat, ne va face psihicul să asocieze momentul mersului la culcare cu un stimul de stres. Problema cea mai mare este că stresul ne face să dormim mai puțin, iar cu cât dormim mai puțin cu atât suntem mai stresați, ajungând să avem adevărate insomnii.

„Insomnia e unul dintre cele mai devastatoare efecte ale anxietății, având în vedere că lipsa de somn contribuie direct la creșterea anxietății și a altor tulburări”, spune Marissa Long, psiholog în California de Sud, pentru Vice.

Notează toate lucrurile care te macină

Marissa Long sugerează ca, înainte de culcare, să ne rezervăm 5 minute pentru a scrie pe o hârtie toate motivele de supărare și de stres din ziua respectivă și să încercăm să ne detașăm de ele. Să le lăsăm acolo, pe foaie. Putem marca de pe această listă lucrurile de care trebuie să ne ocupăm a doua zi, ca să nu mai simțim nevoia să ni le amintim înainte să adormim.

Pune telefonul deoparte

Nu trebuie să ne gândim la cât de puțin timp ne-a mai rămas să dormim. Este doar un motiv în plus de stres. Este recomandat să scoatem din cameră toate ceasurile și să lăsăm telefonul cu fața în jos, cât mai departe de noi. Nu doar ceasul telefonului ne afectează somnul, ci și lumina rece a acestuia, care obosește rapid ochii, dar nu lasă corpul să iasă din starea de alertă.

Nu încerca să te culci dacă nu ești pregătit să dormi

Poate cel mai important lucru de făcut când nu putem dormi din cauza grijilor este să ne consumăm energia înainte să ne punem în pat. Dacă încercăm să ne culcăm mai devreme decât simțim nevoia, doar pentru a recupera orele de somn pierdute în zilele precedente, nu vom reuși decât să ne chinuim și să ne stresăm suplimentar. Când nu suntem suficient de obosiți pentru a adormi, dăm liber gândurilor negative să ne ocupe mintea. Cu cât ne punem în pat mai obosiți, cu atât vom adormi mai ușor, iar creierul va asocia momentul culcării cu somnul, nu cu motivele de stres.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link