Dedal si Icar | Legenda numelui continentului nostru

Știm că numele continentului nostru s-a dat – dupa legenda- de la acela al frumoasei prințese feniciene rapită de Zeus sub chip de taur și dusă în Creta.

Este vorba de taurul, care, turbând mai târziu din porunca lui  Poseidon, pustia toată Creta. Taurul a fost îmblânzit de Heracle la Micena, dar aici, lăsat liber de Euristeu, care se temea să nu facă stricăciuni. Mai târziu, celalalt erou, Tezeu, l-a prins pe câmpul Maraton și l-a răpus.

Am amintit despre acest Minotaur, ca și despre Dedal si Ariadna, încă din legenda anterioara despre Tezeu.

Labirintul construit de Dedal era considerat una dintre cele șapte minuni ale lumii. Locul unde legenda spune că ar fi căzut în acea zi Icar, este Marea Icariana, lângă insulele Samos. Mai târziu, i s-a găsit trupul și a fost înmormântat chiar pe insula Samos.

Icar pare a fi simbolul dorinței omului de a se depași  pe sine, de a se ridica în zborul său spre libertate, cât mai sus. Iar prăbușirea sa, se datorează, pe de o parte lipsei sale de experiență în îndepărtatul trecut istoric, pe de alta, forțelor asupritoare, care doresc să împiedice progresul, urcușul omului spre cele mai înalte culmi.

Într-un splendid basorelief din secolul al doilea înaintea erei noastre și pe un vas pictat de un artist cretan, îl vedem pe Dedal faurind aripi pentru el și Icar. Drama căderii lui Icar o găsim înfățișată în picturi murale nespus de expresive.

Se mai găsește și un jilt regal, despre care s-a spus ca e tronul lui Minos. Taurul se pare că era un simbol al soarelui pe vremuri.

Probabil că, astfel, s-a creat legenda despre un mare taur din regatul lui Minos- adica un Minotaur, care s-ar fi născut sub niște blesteme divine, în palatul din Cnosos, legendă care a fost apoi înflorită în cântecele aezilor.

Distribuie
  • 1
    Share

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.