Refresh loader

Despre puterea exemplului parintesc in modelarea tinerilor

Despre puterea exemplului parintesc in modelarea tinerilor

Din punctul meu de vedere, pana la o anumita varsta, parintii sunt un model pentru copil, fie ca unii oameni recunosc sau nu, omul este o fiinta influentabila, si cu atat mai mult un copil este foarte influentat de catre parinti.

Pe de-o parte, parintii explica copiilor lor greselile pe care le-au facut in trecut, pentru a nu repeta si copii lor acelasi lucru. Multi dintre parinti isi invata copiii sa nu fumeze, desi ei inca o fac, tocmai pentru faptul ca ei stiu ca a fost o greseala sa faca acelasi lucru. In cazul unui prieten, mama lui fumeaza de la 20 ani, desi stie ca nu este bine, pe el l-a invatat ca nu exista nici un beneficiu in acest lucru.
Pe de alta parte, parintii isi influenteaza copilul si prin faptele comise, fie ca isi dau seama sau nu, copilul se lasa influentat de orice lucru pe care parintii lui il fac, fie el pozitiv sau negativ. Tinerii dobandesc un comportament, o perceptie, niste calitati sau defecte in urma influentei parintelui. De exemplu, verisoara mea, la 15 ani s-a apucat de fumat, desi ea a fost indrumata sa nu faca asta, in urma exemplului vizibil pe care i l-au aratat parintii ei probabil fara sa isi imagineze ca se va apuca si ea.
In concluzie, un parinte are responsabilitatea de a fi un model bun de urmat pentru un copil, si sa isi foloseasca influenta pe care o are asupra lui pentru a forma un copil bun pe viitor.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link