Eros si Psiheea

Eros si Psiheea a fost povestit cu multa verva si fantezie, probabil dupa o veche legenda elina- de catre scriitorul Apuleius, in opera sa. Tema a fost reluata apoi de catre alti scriitori si, sub diferite variante, a patruns in folclorul multor popoare.

Eros, dragostea, la inceput era, pentru grecii vechi, numai forta universala, care uneste fiintele perechi, perechi, facandu-le sa se inmulteasca.

El a unit-o pe Gheea, cea dintai zeita, cu Uranus, cel dintai zeu. Mai tarziu, poetizand legenda, grecii si l-au inchipuit pe Eros ca pe un tanar inaripat, dandu-i drept parinti pe Afrodita, zeita dragostei, si pe Ares, zeul luptelor nesabuite. Intruneau astfel in dragoste, in chip poetic, frumusetea Afroditei cu dorinta de cucerire a lui Ares, vrand adica sa sugereze ca dragostea cea mai frumoasa trebuie cucerita. De aceea vechii mesterii il infatisau adesea pe Eros calare pe un leu, tinand in mana o lira.

Aratau in acest fel ca simtamintele, reprezentate prin lira, pot imblanzii o fiinta oricat de cruda.

In Capitoliul din Roma se afla o statuie cioplita din marmura pentelica de faimosul Praxitele. Opera, un giuvaier de piatra, a fost rapita de romani din Elada.  Aici Eros, Cupidon, este infatisat ca un tanr cu plete incretite si aripile pe umeri. El are un arc, din care este gata tocmai sa traga o sageata, poate muiata in miere si foc, poate in otrava si venin.

Tot in Capitoliu se gaseste un preaminunat grup de m armura, care-i infatiseaza pe Eros si Psiheea imbratisati. Far indoiala ca aceasta opera, savarsita de un artist necunoscut, a insipirat nu numai pe poeti, ci si pe pictori si muzicanti, intr-atata este de armonioasa marmura daltuita.

Aceasta alegorie are un talc, si anume ca dragostea nu poate dainui, daca nu e insotita si de simtire adanca. Psiheea, in limba greaca se talcuieste prin suflet. Dar si sufletul se inalta prin dragoste, prin Eros, si ajunge in Olimp, adica in locul unde se gasea fericirea desavarsita, pe care o gustau numai zeii, cum credeau elinii.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.