Expeditia Argonautilor (1)

Tesalia este o regiune din Grecia de nord, cu pamantul destul de fertil. Aici cresteau prin munti cai si boi, despre care se spunea ca erau cei mai frumosi din lume. De astfel, regii tesalieni si-au facut cei dintai oaste de calareti. Chiar turmele de boi erau duse la pasune tot de slujitori calari, manandu-le cu lanci.

Pastorii tesalieni erau razboinici. Ei strajuiau averea cea mai de pret pe acele vremuri: cirezile de boi si hergheliile de cai. Se luptau cu dusmanii ce vroiau sa le fure sau, cu fiarele din muntii. Insa, in acelasi timp, erau si priceputi. Adunau buruieni din muntii Pelion si faceau oblojeli cu care-si vindeau caii muscati de fiare, boii intepati de lanci sau propriile rani dobandite in lupte. Umbland mereu calari, pastorii tesalieni pareau ca-s contopiti cu caii de sub ei. Din imaginea aceasta a calaretului contopit cu calul, imagine daltuita pe peretii pesterilor, s-a nascut poate notiunea de centaur.

Centaurii acestia, nascociti in legenda, erau pana la brau oameni si, mai jos de brau, aveau trupuri de cai. Ei par sa intruchipeze in acelasi timp- asa cum s-a mai amintit odata- furtunile grozave din munti. De aceea se mai spune ca ei aveau drept tata pe legendarul Ixion- vijelia, si mama pe Nefele- zeita norilor.

Dintre centauri, unul este vestit. El se numeste Hiron. Acest Hiron este personificarea stiintei medicale ce o aveau pastorii. Din pricina aceasta, Asclepio- Esculap a deprins mestesugul de a-i vindeca pe oameni in pestera lui Hiron. Dupa cat se pare, in muntii Pelion era un soi de plante ce nu se mai cunosc. Din ele scoteau sucuri intaritoare, un fel de vitamine, ce se dadeau copiilor si-i ajutau sa creasca, sa se faca voinici. Tot aici, in munte, baietii invatau sa ingrijeasca  de vite sau sa vaneze fiare, sa manuiasca arcul, sabia si lancea, sa foloseasca scutul. Sa devina astfel viteji si sa dispretuiasca moartea in batalii.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.