Expeditia Argonautilor(2)

In legende, vedem adeseori feciori de zei sau ai unor eroi de seama trimisi la Hiron, ca un simbol a necesitatii cresterii copiilor in mijlocul naturii, unde fortele li se calesc cel mai bine.

Tara lui Eete, faimoasa Colhida de mai tarziu, Georgia de astazi, era socotita, precum se stie, ca fiind la marginea pamantului. Dincolo de ea rasarea soarele in fiecare zori de zi.

Hele se talcuieste prin”cea mai stralucitoare”. Acelasi sens il are si numele Helena, Elena. Iar Frixos insemna cel care freamata, care scanteiaza. Amandoi par a fi simbolul luminii reflectate in nori.

Berbecele cu lana de aur simbolizeaza poate norii calatori. Norii se nasc din ape, ar fi deci niste odrasle ale lui Poseidon, zeul apelor. Cand soarele rasare, ii poleieste. Ei par uneori facuti in intregime din aur.

In limba greaca”argo” inseamna usoara. Intr-un basorelief, frumos si expresiv, lucrat in teracota de catre un artist antic necunoscut, ii vedem pe argonauti cum isi construiesc cu pricepere, cu intelepciune, vasul pe care vor pluti inspre tara regelui Eete. In stanga este Iason, avand pe cap un coif cu creasta. Scutul si sabia le-a pus alaturi. Pentru ca- ajutat de un argonaut- el intinde panza pe catarg. Munca se vede a fi pe sfarsite. Totusi, cu multa grija, un alt argonaut mai infrumuseteaza cu dalta si ciocanul o parte a corabiei sau, poate incrusteaza acolo crenguta din copacul lui Zeus.

Atena, zeita intelepciunii, era considerata ca sfatuitoarea si sprijinitoarea tuturor eroilor. O vedem dand ajutor lui Prometeu, Heracle, Tezeu, Perseu…

Expeditia catre extremitatea estica a Marii Negre s-ar fi facut, probabil, cam cu optzeci de ani inaintea razboiului renumit al Troiei. Legenda canta pe acei navigatori care au cutezat intaia oara sa plece in mari calatorii, deschizand drum spre rasarit, pe ape, negotului elin. Acestia au infruntat primejdii si furtuni nenumarate.

Next PostRead more articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.