Expeditia Argonautilor(3)

Argonautii au adus cu ei bogatii si aur mult in Elada. Insa, ca sa infrumuseteze aceasta aventura, poetii au nascocit ca, pe corabia Argo s-ar fi urcat cei mai de seama eroi si ei au trait fel de fel de intamplari de dragoste si lupte. Tot poetii au nascocit, dupa dorintele basileilor, care doreau sa-si legitimeze cuceririle, ca marii olimpini: Zeus, Hera, Atena si mai tarziu, Afrodita i-ar fi ajutat sa invinga. Prin aceasta asa-zisa protectie a marilor olimpieni se dovedea neindoios ca regii elini aveau dreptul sa cutreieremarile si sa le stapaneasca, sa cucereasca orice tinut si sa adauge bogatiile pe care si le doreau.

Plecarea se spune ca s-ar fi facut din portul magnezian Pagase. Dupa unele legende, au fost ucisi si toti baietii, ca acestia, crescand mari, sa nu-si razbune tatii.

Regina din Lemnos se numea Hipsipila. Propontida- adica aceea care deschidea calea spre Pontul Euxin- era Marea Marmara.

Tara din Asia de sud-vest, cu capitala la Pergam. Argonautul Polifem, care a auzit strigatul lui Hilas, rapit de nimfe, si a plecat, alaturi de Heracle, in cautarea lui, a fost intemeietorul legendar al orasului Hios. In Misia au ramas Heracle, Polifem si Hilas.

Lupta aceasta cu pumnii este stramoasa boxului. Numai ca, luptatorii din antichitate isi legau pumnii cu niste curele, si de curele erau prinse placi mici de arama, colturoase, care striveau carnea si sfaramau oasele. Stramtoarea Bosfor. Pana in preajma orasului Istambul se intindeau odinioara hotarele Traciei.

Simplegade inseamna stancile care se izbesc intre ele. Si in basmele noastre se gasesc de multe ori stanci sau munti care se izbesc cap in cap. Grecii ii ziceau, la inceput Marii Negre: Pontul Axeinos, adica marea neospitaliera, fiindca avea mereu furtuni. Dupa ce au cunoscut-o mai bine si au vazut ca are tarmuri roditoare si bogate, i-au schimbat vechiul nume si i-au spus Pontul Euxin, adica marea ospitaliera.  Este vorba de raul Rion din Georgia.

Next PostRead more articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.