Expeditia Argonautilor(4)

Palatul sclipitor pe care il avea Eete, ca fiu al astrului ceresc, reprezenta pentru elini lumina aurie ce se vede, in zori, spre rasaritul lumii si se reflecta in apa Marii Negre, in lungi coloane argintii.

Atat taurii cu picioarele de arama, cat si plugul erau creatiile lui Hefaistos. Coltii ce trebuiau semanati pe campul lui Ares erau tot din botul balaurului doborat de Cadmos, cand fundase orasul Teba. Fusesera daruiti regelui de zeul Ares.

La inapoiere, argonautii nu au mai trecut prin stramtoarea Bosfor, in Marea Marmara, ci s-au indreptat direct catre tarmul nostru, unde astazi orasul Constanta.

Cat timp au durat slujbele pentru Absirt, argonautii ar fi ajuns, dupa legenda, cam prin regiunea Cazanelor. Aceasta este legenda infiintarii orasului Tomis, cum i-au spus romanii. In greceste, numele s-ar talcui prin locul celui taiat, ca o amintire a faptului ca micul Absirt fusese taiat aici in bucatele de Medeea. Aceasta noua crima a fetei regelui Eete este povestita in versurile zguduietoare ale tragediei lui Euripide: ”Medeea”.

Spre deosebire de Heracle, Tezeu, Perseu si alti eroi, Iason inchipuie pe omul viteaz si generos, la inceput, ce paraseste mai apoi calea dreapta. Nu mai este folositor semenilor sai aflati in suferinta si lupta doar pentru sine, cu orice mijloc: juraminte, cuvinte mari si promisiuni- pe care nu le respecta, numai ca sa-si atinga scopul. Eroii l-au urmat pe Iason, caci el fusese napastuit din Pelias. El i-a chemat, in numele dreptatii si in folosul elinilor, de-a dobandi lana de aur.

Eroii erau bucurosii sa savarseasca fapte mari, indraznete, sa cutreiere si sa cunoasca lumea, sa deschida drumuri noi pe mari, sa nimiceasca monstrii si fiare, sa biruie pe regii hapsani. In toiul expeditiei, ajunsi in Colhida sau, poate chiar mai dinainte, Iason cade prada poftei de marire si avere. De aceea el devine egoist, meschin si ia parte la crime.

Lana de aur pare a fi simbolul bogatiilor din tarile rasaritene, pe care elinii le-au ravnit mult, intotdeauna.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.