Refresh loader

Fauna Europei

Fauna Europei

Raspandirea elementelor faunistice este, de asemenea, legata direct de caracteristicile vegetatiei, climei si reliefului. Datorita mobilitatii acestora, zonarea faunei este mai greu de realizat. Marile variatii climatice de la sfarsitul pleistocenului si din cuaternar au complicat si mai mult modul de repartitie a zoocenozelor.
Fauna de tip tropical, apoi subtropical, din pliocen, cu elefanti, camile si antilope, a cedat locul faunei de clima mai rece, din timpul glaciatiunilor. S-a format, astfel, o fauna de tundra si padure boreala, cu exemplare de mamut, ren, cerb, urs, rinocer lanos si animale de pestera, cum ar fi ursul de pestera.
In postglaciar, fauna s-a modificat din nou, ajungandu-se la fauna actuala. Se mai pastreaza insa relicte glaciare, pe muntii inalti, in cadrul faunei alpine sau al regiunilor arctice/
In Europa atlantica, din cauza marii densitati a populatiei, numarul de specii si de exemplare ale animalelor salbatice s-a redus simtitor, iar multe specii, cum ar fi ursul sau lupul, chiar au disparut.
In Europa mediteraneeana, de asemena cu o fauna saracita, se mai pastreaza cateva elemente caracteristice, precum sacalul si pisica salbatica, la care se adauga numeroase reptile, broasca testoasa de uscat, scorpionul, si singura specie de maimuta din Europa.
Fauna cea mai abundenta si mai diversificata se intalneste in Europa Centrala si mai cu seama in Europa continentala.
Fauna alpina, proprie muntilor inalti, cuprinde si cateva relicte glaciare, inte care se remarca unica antilopa de munte europeana, capra neagra. Tot in spatiul montan este prezenta si marmota, in ,untii Alpi, acesta fiind cel mai raspandit mamifer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link