Fizica atomului

Un atom este definit ca fiind particula cea mai mica a unui element chimic care pastreaza proprietatile chimice ale elemntului. Azi stim ca un atom este format dintr-o sarcina electrica pozitiva numita nucleu si electronii care se afla in miscare in campul electric al nucleului intr-un atom, sarcina electrica pozitiva a nucleului este egala in modul cu suma sarcinilor electrice negative ale electronilor sai.
Un ion al unui atom este particula incarcata electric formata prin pierderea sau castigarea unor electroni de catre atomi.
Cel mai simplu atom este atomul de hidrogen care contine un singur electron aflat in miscare in campul electric creat de nucleul sau incarcat electric pozitiv cu o sarcina egala in modul cu cea al electronucleului.
Structura atomului si legile care explica interactiunea de la scara microscopila dintre componentele atomului au fost stabilite dupa efectuarea unui nr mare de experimenete.
Voom trece in rezista experimentele care au dus la introducerea un concept, mai in intelegerea fenomenelor conceptii mai in intelegerea fenomenelor fizice microscopice.
In anul 1911 fizicianul englez Ernest Ruthersard (1871-1937) a studiat imprastierea particulelor afla (incarcata cu sarcina pozitiva) existenta nucleului atomic punand bazele modelului planetar.
Rutherford a tras concluzia ca in atom sarcina electrica pozitiva este concentrata intr-un volum mic iar atomul fiind neutru din punct de vedere electric, sarcina electrica negativa este raspandita in restul volumului atomic.

Next PostRead more articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.