Franta napoleoniana

Constitutia anului 3 din 1795 prevede ca Franta  e condusa de un directat format din 5 membri(asta este puterea executiva), puterea legislativa este atribuita consiliului celor 5 si consiliul batranilor alese prin vot cenzitar.

Libertatea cavantului este garantata, lucrurile nu au mers prea bine pentru Franta mai ales din perspectiva economica fapt ce l-a determinat pe Napoleon Bonaparte sa dea o lovitura de stat, sa proclame consulatul, el fiind prim consul in anul 1799. Consulatul la conditia Frantei erau 3 consuli cu puteri executive cel mai mare imparat fiind Napoleon, prim consul. Constitutia noua elaborata a anului 8 nu mai avea principiul separatiei puterea in stat, consulul amestecandu-se in puterea legislatiei care era profund la limita, avand de fapt un regim autoritar.

Franta era impartita in departamente conduse de prefect direct raspunzator in fata lui Napoleon, insa Napoleon a facut si lucruri pozitive care a  impacat pe francezi emigranti regalisti, au fost reprimiti si li s-a asigurat propietatea, a avut loc reconcilierea cu biserica catolica.

Din anul 1802 datorita succeselor sale a popularitatii de a se bucura Napoleon a fost multumit cu asta, si se proclama imparat al tuturor francezilor,iar Franta devine imperiu. Pune accent pe o armata puternica, a fost introdus serviciul militar obligatoriu pentru tineri intre 20-25 ani.

Armata a ajuns la 600 mii de oameni. Statele vecine ingrijorate de puterea Frantei formeaza o coalitie impotriva ei.

Franta ataca Marea Britanie, dar flota franceza este invinsa la Trafalgar in 1805 de amiralul Nelson.

Napoleon a dorit sa sufoce Marea Britanie impunand blocade.

Coalitia antifranceza a prins curaj si invingandu-l pe Napoleon la Leipzig in 1813. El aplica si este trimis pe insula Elba.

Napoleon revine pe tronul Frantei pentru 100 zile in prima jumatate a anului 1815. Elitele Europene aflate la Viena s-au speriat si au strans armata urgent, extrem de puternica invingandu-l pe Napoleon la Waterloo, este exilat pe insula Sf. Elena si moare in anul 1821 in conditii misterioase.

 

 

 

 

  •  
  •  
  •  
  •   
  •  

Leave a Reply