Gabriel Comanescu

Gabriel Comanescu este un milionar nascut in Dambovita si stabilit in Constanta. El are 49 de ani, este absolvent al Academiei de Marina „Mircea cel Batran”, lui ii face placere sa sustina, ca dupa revolutie, el a fost primul care a infiintat o firma in Romania.  El personal, nu mai vorbeste prea mult despre acea firma, acea firma i-a permis sa stranga suficienti bani ca sa poata cumpara in 1999, de la AVAS, compania de foraj Foserco, din al carei actionariat facea parte Federatia Sindicatelor Industriei Petroliere, condusa de Liviu Luca.

Gabriel Comanescu a cumparat fabrica de echipamente petroliere 1 Mai Ploiesti in anul 2001. Uzina a fost redenumita Upetrom. In anul 2004, cand sustine ca a incetat sa mai faca afaceri cu Liviu Luca, a infiintat la Constanta Grup Servicii Petroliere, compania care avea sa cumpere in 2005, de la stat, platformele petroliere romanesti. Desigur ca, tranzactia a fost posibila doar prin intermediul unui credit, suma fiind de 100 de miliane de dolari.

In 2006 isi face aparitia Upetrom Group, care are activitati in construcţii şi foraj marin, servicii de intervenţii la sondă, servicii submarine, construcţii hidrotehnice, transport naval şi turism.

In anul 2009 afacerile lui Gabriel Comanescu au devenit un subiect viral in televiziune, in turul al doilea al alegerilor prezidentiale. Traian Basescu l-a intrebat daca are vreo idee care este cel mai mare contract semnat in ultima luna intre Romania si Federatia Rusa. Insa, tot el a dat raspunsul. In data de 19 noiembrie 2009, GPS a primit contract de 269 de milioane de dolari pentru instalarea a 159,5 kilometri de conducta subacvatica de gaze. Era o sectiune din magistrala ce alimenta orasul Soci, de pe malul Marii Negre, iar lucrarile faceau parte din proiectul de infrastructura pentru Olimpiada de iarna din 2014.

Gabriel Comanescu a sustinut in 2013 ca obiectivul prioritar al firmei este extinderea activitatii in Rusia, decalarand  “În nordul Rusiei, acolo nu e nimeni. Este o zonă ţintă puternică pentru noi”.

In aceeasi luna Gabriel Comanescu, impreuna cu Liviu Luca si Sorin Ovidiu Vintu, a fost pus sub acuzare de DIICOT, acuzatiile erau de spalare de bani,  delapidare iar prejudiciul era estimat la 12 milioane de euro. Ulterior, patronul GPS a fost scos din dosarul care a fost trimis in judecata in ianuarie 2014.

În prezent, GSP are reprezentante la Arnhall, in Marea Britanie, Rotterdam, Olanda, si Moscova, Rusia.

Distribuie

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.