Hades si Persefona

Numele Persefonei se pare ca ar insemna in limba greaca veche: ”cea pierduta prin moarte”, pentru ca Demetra o pierduse la inceput pe fiica ei, cand fusese rapita de zeul Hades, acest stapan peste morti.  Teama mamei care isi cauta copilul rapit a intrat apoi in folclorul tuturor popoarelor, sub diferite variante. 

Zeita Cora- Persefona intruchipa samanta care incolteste si da roada, ea fiind fiica Demetrei- holda cea bogata- si a lui Zeus, cerul care da ploaia, caldura si lumina. Dupa strangerea recoltei, samanta este varata in pamant, pe timpul iernii, pana primavara, cand va incolti din nou. Elinii au poetizat acest fenomen, spunand ca zeita Persefona este adapostita iarna in adancul negru al pamantului, adica in taramul lui Hades. Este timpul cand Persefona sta la sotul ei.

Un grup de marmura, de o negraita frumusete, sculptat de Girardon. In acest grup o vedem pe Cora- Persefona- rapita de zeul Hades. Florile pe care zeita le culesese abia din livada au cazut jos, si zeul calca brutal pe ele. Fata plange si isi inalta mainile spre cer, strigandu-si in ajutor nimfele surate, pe mama sa si pe tatal sau, Zeus. Asa cum este infatisata, ea exprima, mai bine decat orice, simbolul elin al vegetatiei palita de vanturile repezi ale toamnei.

Intr-o pictura veche, de pe un vas, il vedem pe Hades- Pluto- ducand in mana cornul abundentei. Numele Pluto, imprumutat si de latini, inseamna bogatasul. Aceasta pentru ca Hades nu era numai zeul nevazut si misterios din adancuri, care primea mortii. El gazduia si plantele, sub forma de seminte, iarna. Mai avea in stapanire si toata avutia de minerale si metale. Iata in ce consta bogatia lui Hades- Pluto. De la ultimul lui nume s-au creat cuvintele plutocrat- cel puternic prin bogatia lui- si plutocratie, adica domnia unei maini de bogatasi asupra celor multi si obiditii.

Distribuie

Leave a Reply