Hades

Desi denumirea de Infern, data tinutului lui Hades, este de origine latina. Tartarul este asemeni iadului,  in care geniile infernale au fost transformate, dupa cum se stie, in draci.

Cand grecii l-au nascocit pe Hades, au vrut, de buna seama, sa intruchipeze prin el tot ce se afla in adancimile pamantului. Ei auzeau venind de acolo zgomote surde, amenintatoare, si nu aveau de unde sa stie ca sub pamant se afla magma, gaze si ape subterane ce isi cautau iesirea din inchisorile de piatra.

Orice vietate care murea era cu timpul putrezita si transformata in tarana. Parea o fiinta nevazuta le absorbe trupul in adancimile negre. Si au numit pe acest zeu: Hades care insemna nevazutul. Ca sa justifice si faptul ca Hades este nevazut, au creat si legende, prin care fratele lui Zeus primise in dar, de la ciclopi, casca lui fermecata, albastruie.

Geniile Infernului erau:  harpiile, eriniile si eumenidele hidoase, care purtau in pletele zburlite serpi veninosi si bice-n maini. In tragediile care ne-au ramas din antichitate, cum sunt: ”Edip” a lui Sofocle, ”Oreste” de Euripide, se vad adeseori aceste genii necrutatoare, care ii urmaresc pe oameni si ii nimicesc pana la urma.

Elinii isi inchipuiau moartea sub chipul unui barbat tanar, cu barba. Legendele noastre popul;are, in schimb, ne-o infatiseaza sub forma unei batrane oribile sau, cel mai adesea, ca un schelet, cu o mantie neagra pe spate, purtand, in loc de sabie, coasa cu care reteaza firul vietilor omenesti.

Zeul Hemes cel inaripat s-a transformat, in legendele noastre si ale altor popoare, sub influenta religiei, in ingerul care duce mortii pana la portile raiului sau ale iadului, dupa cum suna poruncile lui Dumnezeu.

Pe raul Stix se jurau zeii.  Acest juramant era cel mai grozav din Olimp. Cine-si calca juramantul pe raul Stix, chiar daca ar fi fost Zeus in persoana, trebuia sa stea, un an intreg, intr-o stare asemeni mortilor, si alti noua ani nu avea voie sa se amestece cu ceilalti zei, nici sa ia parte la consilii sau oaspete.

Next PostRead more articles

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.