Refresh loader

Hainele preotilor, o industrie vestimentara aparte

Hainele preotilor, o industrie vestimentara aparte

Te-ai gandit vreodata ce rol au hainele preotilor si de ce sunt acestea absolut necesare pentru a sluji? Credinciosii de rand nu stiu, insa exista anumite prevederi ale Sfantului Sinod, ce mentioneaza cum trebuie sa decurga slujirea in lacasele de cult. Chiar si cand un preot participa la procesiuni sau evenimente religioase ce se desfasoara in afara lacaselor de cult, acesta trebuie sa poarte cel putin patrafirul, peste reverenda sau dulama, vesmant negru, neliturgic.
La fel de putini sunt si cei care stiu ca acest segment este o nisa aparte de design vestimentar.

Nu sunt multi producatori de haine preotesti. Printre cei autohtoni Crilovic este un nume sonor. O mica fabrica din Vaslui produce ceea ce credinciosii admira la clerici cand participa la slujbele de duminica si nu numai. Vorbim despre productia de vesminte pentru preoti, de tipologii diferite, de la elemente decorative pana la cele de imbracaminte.

Cum sunt create astfel de vesminte

Exista o serie de reguli aici. In primul rand vorbim despre cunostinte tehnice in ceea ce priveste designul vestimentar, mainile pricepute ce croiesc ca la carte vesmintele si acoperamintele pentru biserica. In al doilea rand vorbim despre asa zisele reguli scrise si nescrise. In mod oficial, Sfantul Sinod are prevederi clare in ceea ce priveste cum trebuie sa arate aceste vesminte. Tot aici sunt specificate toate detaliile legate de culori spre exemplu, existand o corespondenta intre acestea si semnificatia unor sarbatori.
In ceea ce priveste regulile nescrise vorbim despre traditia crestina. Spre exemplu inainte de executia unor textile menite sa fie folosite la moaste, cel care croieste si brodeaza urmeaza o perioada de post si rugaciune. Textilele de acest gen sunt speciale si prin prisma puterii simbolistice ce le sunt atribuite. In cazul preotilor se spune despre acestea ca sunt purtatoare de har, speciale, intocmai ca si preotul, slujitorul Domnului de altfel – de aceea credinciosii isi doresc adesea sa puna mana pe vesmintele unui preot, atunci cand se iveste ocazia in desfasurarea unei liturghii.

Cat costa astfel de vesminte

Preturile difera in primul rand in functie de materiale si broderii. Crilovic creeaza la preturi avantajoase seturi de astfel de vesminte, pentru ca toate elementele vestimentare si acoperamintele pentru sfintele vase spre exemplu sa fie in set cu design similar. Preturile sunt afisate in cadrul site-ului. Tot aici sunt si oferte personalizate sau pot fi achizitionate piesele individual.

 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link