Refresh loader

Hallux valgus sau monturile – ce trebuie sa stii despre acestea

Hallux valgus sau monturile – ce trebuie sa stii despre acestea

Monturile afecteaza cel mai mult femeile. Sunt acele proeminente de la picioare, ce devin in timp si dureroase. Aceasta afectiune a articulatiilor este cunoscuta sub denumirea de monturi, insa medical vorbind sunt hallux valgus.


Nu doar ca aspectul piciorului este vizibil deformat, cu deviere a bazei halucelui spre interior si acea proeminenta osoasa dura, insa pot sa apara si deformari asociate – la degetele 2-5, plus faptul ca mobilitatea articulara este mai limitata.
Pentru diagnostic si tratament o recomandare este Clinica Masaya. Pacientii regasesc aici servicii de top, medici specialisti in ortopedie si traumatologie.
Monturile, o mostenire genetica? Pot fi prevenite?
In mare parte, acestea sunt mostenite genetic. O oarecare masura de preventie tine de tipul de pantofi purtati. Incaltamintea neadecvata, incomoda, prea stramta la un picior mai lat inseamna un compromis pe termen lung. In sine formarea de mont nu este dureroasa, ci doar la palpare sau la contact cu incaltamintea.
Pacientii pot dobandi aceasta problema si daca exista anumite defecte de arhitectura la antepicior, ce duc la dezechilibre musculare. Trebuie spus ca este cert faptul ca o astfel de afectiune este ireversibila si singura cale de corectie este cea chirurgicala. Operatia de hallux valgus poate fi interesul celor care apeleaza la serviciile din cadrul clinicii Masaya.
Cand este indicata operatia
In prima faza, monturile pot fi o problema estetica. Ulterior durerea impiedica pacientul sa mai poata purta anumite tipuri de incaltaminte, agravandu-se in timp incat sa nu mai poata sa stea nici in picioare. Diagnosticul pus in fazele initiale ale acestei afectiuni va presupune posibilitatea de a incerca si metode nechirurgicale. Medicul specialist va recomanda, dupa caz, purtarea unor orteze de corectie, a sustinatorilor pantari, va oferi indicatii despre tipul de incaltaminte adecvata ce ar trebui purtata, poate chiar va recomanda si sedinte de fizioterapie.
Operatia este necesara in cele din urma cand durerea este constanta si impiedica pe pacient sa mai poata sa aiba calitatea vietii obisnuite. Vorbim despre forma severa, cand defectele osoase implica tot antepiciorul, cand mersul este ingreunat si nu mai conteaza ce tip de incaltaminte este folosita, caci durerea exista oricum. Acestea sunt cazurile in care articulatiile interfalangiene si metatarsofalangiene sunt rigide, dezvolta calozitati, sunt si alte defecte asociate la degetele 2-5.
Preventiv sau curativ, de preferat cat mai curand si in primele faze de dezvoltare a monturilor pacientii trebuie sa consulte medicul specialist. La clinica Masaya preturile practicate sunt detaliate online. Programrile pot fi realizate telefonic.

One thought on “Hallux valgus sau monturile – ce trebuie sa stii despre acestea

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link