Hera si Heba

Chelone inseamna, in limba greaca, broasca testoasa. Aceasta este inca un exemplu de felul cum poetizau elinii procesul natural de aparitie a multor specii de animale, nascocind legende pline de fantezie.

Pe amforele arhaice sau in basoreliefuri, cum sunt acelea din vila Albani, de la Roma, se vad cortegiile nuptiale care aveau loc inainte si dupa savarsirea casatoriei. Hera este reprezentata cu sceptrul, pentru ca, prin casatoria cu Zeus, devenea regina a cerului. In aceasta calitate, ca si in aceea de protectoare a casniciei, cum si-o inchipuia cei vechi, Herei i se ridicase mai multe temple.

Orasul zeitei era Argosul.  Aici, in heraion, templul Herei, artistul Policlet facuse o statuie de aur si fildes, inchinata reginei cerului. Statuia era tot atat de renumita ca si aceea pe care o ridicase Fidias din aur, abanos si fildes, lui Zeus, in templul din Olimpia. Alte statui de piatra sau de lemn( xoane) se ridicau si in alte orase: in Samos, Sparta, Nauplia etc.

Nauplia era un oras si port in antica Argolida, in Peloponez.

Bolile se talcuiau, cel mai adesea, in vechime, ca fiind pedepse date de zei.

Despre Heba se spunea, de fapt, ca fusese nascuta de Hera, fara ca Zeus sa-i fie tata. Ea se nascuse in urma faptului ca Hera mancase niste laptuci, cu care o servise Apolo la o masa.

Se povestea ca Zeus a vazut intr-o zi pe pastorul Ganimede, fiul regelui Troiei. Atat  era de frumos  pastorul, ca Zeus s-a preschimbat in vultur si l-a rapit in cer, facandu-l paharnic in locul zeitei Hebe.

Cabirii erau niste genii vulcanice, inchipuiti ca niste fierari, care tineau ciocane in maini sau pe umeri. Unele legende afirmau ca aceste genii, in numar de trei, erau fii lui Hefaistos.

Ahile, Agamemnon si Enea sunt faimosii eroi din mult cantatul razboi troian.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.