Iluzii optice

In aceasta imagine nimic nu se misca. Oamenii de stiinta nu au insa o explicatie universal agreata in legatura cu motivele care determina creierul uman sa interpreteze imaginea de mai jos ca fiind în miscare. Unii cred ca are legatura cu miscarile involuntare ale creierului care fac imaginea sa para in miscare.

rotsnake2-02

 

 

Acesta imagine pare sa se miste de fiecare data cand tu iti misti privirea,nu? Insa aceasta imagine nu se misca abosolut deloc.

top-10-iluzii-optice-care-te-vor-pune-pe-ganduri_3

Pune imaginea pe ecran mare si uita-te doar in centrul imaginii. Celulele din creierul tau care detecteaza miscarea vor obosi si cand iti vei lua priverea de asupra imaginii iluzia va avea loc. Pentru ca celulele creierului care detecteaza miscare in cealalta directie sunt mult mai active si obiectele solide vor parea ca se misca.

Iluzia este perceptia falsa a unui obiect, care, spre deosebire de halucinatie, are loc in prezenta obiectului. Totusi, perceptiile eronate sunt considerate iluzii numai daca sunt valabile pentru un numar foarte mare de indivizi. Iluziile comune tuturor indivizilor cu o stare psihofiziologica normala sunt determinate de insasi legile formarii perceptiilor. In cele ce urmeaza, ne vom apleca asupra iluziilor optice.

Cea mai faimoasa si studiata iluzie de lungime este, probabil, iluzia Muller-Lyer, creata de psihiatrul german Franz Muller-Lyer in 1889. Care dintre segmentele orizontale AB si CD pare mai lung? Desi sistemul vizual indica segmentul AB ca fiind mai lung, in realitate, segmentele sunt egale ca lungime daca le masuram. La realizarea iluziei contribuie liniile oblice. O explicatie a iluziei Muller-Lyer este ca trecerea de la perceptia tridimensionala la cea bidimensionala se face incorect. Din cauza liniilor oblice indreptate catre exterior, aparatul optic uman interpreteaza segmentul AB ca fiind mai departat de ochi fata de segmentul CD, care, din cauza liniilor spre interior, pare mai apropiat. Ochiul uman nu poate aprecia dimensiunea unui obiect fara a tine cont de distanta; de aceea, desi doua obiecte au ca rezultat proiectii egale pe retina, tindem sa consideram obiectul care pare mai indepartat mai mare.

Ochii sunt organe vitale care ne ajută să percepem lumea din jur. Majoritatea oamenilor nu au nici o idee cât de complexă este structura interioară a acestora.

 

 

Distribuie

Leave a Reply