Implant dentar sau proteze – care este cea mai bună variantă?

Atunci când ne pierdem dinții, trecem printr-o stare patologică ce poartă denumirea de edentație. Problemele cauzate de lipsa unuia sau a mai multor dinți de pe arcadă ne creează neplăceri atât din punct de vedere funcțional, alterându-ne starea de sănătate, cât și din punct de vedere emoțional, afectându-ne viața socială.
Cauzele care determină pierderea dinților pot fi multiple: apariția cariilor dentare, boala parodontală, diferite afecțiuni medicale (precum diabetul zaharat, rahitism, osteoporoza, tumorile localizate la nivel maxilar, traumatismele, malformațiile dentare ș.a.m.d).
Oamenii care fumează, care consumă în mod excesiv alcool și cafea sau care au o viață sedentară sunt mai predispuși la edentație decât cei care au un stil de viață sănătos.
În această situație, efectele pierderii unuia sau a mai multor dinți au un impact major negativ asupra stărilor psihice și fizice ale acestora.
De-a lungul timpului, medicina stomatologică a cunoscut o evoluție extraordinară datorită progreselor sale inovatoare, așadar oamenii care au parte de aceste neplăceri pot apela la serviciile unei clinici dentare.

Ce soluții recomandă specialiștii: implant dentar vs. proteze

Din fericire, există mai multe modalități prin intermediul cărora dinții lipsă pot fi înlocuiți. În urma unei consultații la medicul stomatolog se va stabili ce tip de lucrare protetică ar fi potrivită pentru pacient cu scopul restaurării dinților.
Deși prețurile implanturilor sunt mai mari decât cele ale protezelor, specialiștii spun că prima procedură prezintă mai multe beneficii față de cealaltă.
În primul rând, această soluție alternativă de tratament este mult mai confortabilă și conferă danturii un aspect asemănător cu cel al dinților naturali, spre deosebire de proteze.
Implanturile dentare sunt recomandate atât pentru tineri, cât și pentru persoanele vârstnice care se confruntă cu problema edentației totale sau parțiale.
Implantul dentar are o structură în fixă după ce este efectuată inserția sa cu precizie în structura osoasă, exact în spațiul edentat.
De asemenea, un alt avantaj vizează faptul că pe implanturi se poate atașa un set complet de coronițe dentare care vor funcționa precum dinții naturali, oferind persoanei respective aproximativ 95% din capacitatea naturală de a mușca și de a mesteca.
Un alt beneficiu rezidă în faptul că veți putea vorbi corect și fără să vă simțiți jenați sau îngrijorați de aspectul danturii dumneavoastră.
Nu în ultimul rând, previne retracția gingiei, resorbția osului și împiedică atrofierea osoasă.
Dacă optați pentru proteză, este necesar să știți că există cazuri în care aceasta se poate mișca și poate aluneca. În general, este indicat un adeziv dentar care să vină în întâmpinarea acestor probleme. Acest tip de tratament poate fi incomod și dureros în același timp deoarece se sprijină pe gingie.
Un alt dezavantaj este dat de faptul că forța naturală de masticație este redusă la 25%. În unele situații, se poate întâmpla ca proteza de pe arcada superioară să depărteze buza, oferind un aspect inestetic. Spre deosebire de implanturi, protezele nu previn deteriorarea structurii osoase.
Așadar, dacă întâmpinați probleme ale edentației, pentru a putea beneficia de implanturi dentare rapide puteți apela la serviciile de calitate ale unei clinici stomatologice Cluj-Napoca.

https://www.facebook.com/ProliDent

0741215513

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.