Importanța vârstei anvelopei, precum și adâncimea benzii de rulare

 Importanța vârstei anvelopei, precum și adâncimea benzii de rulare

Dacă conduceți relativ puțini kilometri în fiecare an, s-ar putea să știți că adâncimea de rulare rămâne destul de intactă pentru câțiva ani. Dar, important, asta nu înseamnă că anvelopele dvs. sunt sigure.

Ce se întâmplă atunci când anvelopele sunt „ batrane” ?

Pe măsură ce anvelopele îmbătrânesc, încep să se spargă pe pereții lor laterali. Acest lucru se întâmplă atunci când lumina UV oxidează cauciucul, determinându-l să se usuce. Deși anvelopele conțin substanțe chimice anti-oxidante pentru a încetini acest proces, acestea funcționează numai atunci când anvelopele se mișcă. Dacă mașina este lăsată neutilizată de ceva timp sau anvelopele sunt depozitate, acestea se vor deteriora mai repede decât dacă sunt utilizate frecvent.

Cum să vă verificați vârsta anvelopelor

  1. Căutați marcările de pe peretele lateral al anvelopei
  2. Găsiți un cod din patru cifre
  3. Al treilea și al patrulea număr indică anul de fabricație
  4. Dacă este cu mai mult de 10 ani în urmă, vă recomandăm să înlocuiți anvelopele

Daca nu va amintiti cand le-ati montat, vestea bună este că nu trebuie să vă bazați pe memoria dvs. pentru a estima vârsta anvelopelor. “Data nașterii” este scrisă pe peretele lateral al anvelopei.

Căutați un cod de patru cifre. Primele două cifre reprezintă săptămâna calendaristică în care a fost realizată (de la 1 la 52), iar cele două cifre sunt anul de fabricație. Deci un cod de 1316 ar însemna că anvelopa ta a fost făcută între 28 martie și 3 aprilie 2016. Anvelopele fabricate înainte de anul 2000 prezintă trei cifre în loc de patru.

Când e vârsta anvelopelor considerată prea veche?

Recomandăm ca toate anvelopele să fie înlocuite la vârsta de zece ani, indiferent de adâncimea benzii de rulare.

Chiar dacă anvelopa de vara  , iarna sau all season arată bine, vă recomandăm să solicitați sfatul specialiștilor dacă mașina sau anvelopele dvs. au fost neutilizate pentru o perioadă lungă de timp. Acest lucru se aplică și anvelopei dvs. de rezervă. Mecanicul poate să vadă semne de îmbătrânire prematură și să vă sfătuiască dacă anvelopa este sigură.

Distribuie

Leave a Reply