Refresh loader

Incepea un An Nou

Incepea un An Nou

Incepea un an nou, fara sa stie incotro merge. Deocamdata facea pregatiri sa-l sarbatoreasca. Lua cativa boboci de trandafiri mai ieftini si ii aseza pe masa, dar caldura caloriferului, uscata, ii facea sa se ofileasca repede. Ca sa se supuna traditiei lor modeste, cumpara o sticla de sampanie si o jumatate de kilogram de halva; se dusese vremea cutiilor pe care abia putea sa le tina in brate. Dar ce insemna aceasta nefestiva si sarmana halva, mancare pentru saracime? Se lega de ea ca de o amintire, despre care nici macar nu-si dadea seama daca fusese frumoasa.
Cand se intoarse din oras, pe la opt seara, el era in baie; il auzi cantand. Vazu pe masa un plic cu bani. Ar fi vrut sa-l intrebe: Ai tu intr-adevar o mama undeva in lumea asta? O mama care te-a tinut odata in brate, te-a alaptat, te-a incalzit la sanul ei, te-a mangaiat? Nu ii venea sa creada… Pe el trebuia sa il creasca o lupoaica, intr-o padure troienita.
El isi reluase cantecul, cu capul in prosop; glasul ii suna infundat, ca o trompeta de balci, cu surdina. Se dusese la bucatarie sa pregateasca masa de sarbatori, cu toate ca nu aveau prea multe se simteau cat de cat bine, nu exista nici o problema.
Il auzi intinzandu-se pe pat, oftand cu multumire; obosise barbierindu-se. Simti indata fumul de tigare patrunzand prin deschizatura usii. Oare ii luase tigari de ajuns? Daca s-ar fi lasat de fumat sau daca ar fi fumat mai putin ar fi fost o economie simtitoare, dar din pacate nu era asa.
Se pregateau sa intampine noul an.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link