Intemeierea Tebei

Oras din Asia, pe tarmul de rasarit al Marii Mediterane.

Poetul roman Ovidiu canta, in versurile sale, aceasta intamplare.

In limba celor vechi, bous, bos inseamna bou, juncan. Legenda aceasta s-a transimis multor popoare. Nu este exclus ca ea sa fi influentat si legenda noastra despre Dragos Voda, venit din Maramures, pe urmele unui zimbru cu o stea in frunte. El ar fi intemeiat, potrivit unor legende lipsite de baza istorica, pe locul unde a fost doborat zimbrul, tara incantatoare a Moldovei.

Coltii balaurului, fiul lui Ares, reprezentau pentru elini lancile. Prin aceasta alegorie, aezii vroiau sa arate de ce tebanii erau un popor de razboinici.

Cadmos reprezinta eroul intemeietor de orase, in locuri unde haladuiau inainte, prin padurii, numai fiare si monstri. Este un erou civilizator, cu pretul sacrificiului sau. Elinii ii atribuiau eroului Cadmos si alte merite. Spuneau, intre altele, ca el este acela care ar fi adus alfabetul din Asia si Europa. El ar fi facut si cele dintai conducte de apa din piatra, incat oamenii sa fie aprovizionati din belsug, fara ca fiecare sa fie nevoit sa mearga dupa apa, la mare departare, uneori afara din oras. Tot el ar fi facut cele  dintai legi, si mai spuneau ca ar fi fost un mare aparator al pacii.

Nimfa Antiopa era fiica fluviului Asopos si fusese rapita de Zeus, precum s-a aratat mai inainte. Se stie ca regina Niobeea avusese cu sotul sau, Amfion, sapte baieti si sapte fete, ucisi de Apolo si Artemis, cu sagetiile, la porunca mamei lor, zeita Leto, geloasa pe fericirea Niobeei.

Regele corintian in casa caruia a crescut Edip se numea Polib si era casatorit cu Meropa. Prin aceasta legenda elinii protestau contra nedreptatii destinului hotarat- cum credeau ei- de forte supranaturale.

Sfinxul, aceasta mitica faptura, era tot odrasla a monstrului Tifon si a viperei uriase Ehidna.  In basmele noastre, zgripturoiul apare de multe ori, fiind socotit un soi de vultur cu doua capete si gheare mari si taioase.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.