Intoarcerea Aheilor in Elada

Oamenii din antichitate au nascocit ideea ca eroii deveneau in cea mai mare parte semizei, adica tot un fel de zei. Ei isi inchipuiau ca eroii- care-i iubeau si luptasera in viata pentru pamanteni- vor mijloci pe langa zeii olimpieni, ori de cate ori acestia ar fi vroit sa-i urgiseasca. Si in acest fel ar fi putut sa scape de multe neajunsuri sau sa capete ajutor in imprejurari grele.

Ahile reprezenta pentru elini vitejia si curajul desavarsit in razboi. Era un fel de erou national. In acelasi timp, el se bucura si de protectia anumitor zei: in primul rand a lui Zeus, prin intermediul rugamintilor mamei sale Tetis; a Herei, datorita urii ei nemarginite fata de troieni; si a Atenei, ca sprijinitoarea a celor mai mari eroi.

Asa povesteste scriitorul Filostrat din secolul intai al erei noastre, aducand indirect, in acest fel, un omagiu neintrecutului poet elin, Homer.

Filostrat, in ”Heroica” sa, pretindea ca acest atac al amazoanelor in Insula Serpilor s-ar fi petrecut in anul 168 al erei noastre. Istoria nu confirma aceasta lupta si nici pe amazoane. Totusi, nu se stie de n-o fi fost vreodata, cumva, vreun macel in ostrovul cu serpi. Poate niste razboinici or fi rapus cu armele vreo ceata de femei, din nu stiu ce pricini.

Intr-un desen pe-un vas, il vedem pe Oreste varandu-si palosul razbunator in trupul lui Egist. Regele invins da strigatul de moarte. Dintr-o alta incapere, tasneste insa Clitemnestra, cu o secure-n mana, si este gata sa-l loveasca pe feciorul sau, pe la spate. Mai incolo, se vede si Electra, fata lui Agamemnon. Zarind-o Electra pe Cliitemnestra, cu securea, il vesteste pe Oreste, ca sa se poata apara.

Intamplarile acestea atat de zbuciumate au fost povestite de Euripide in tragedia lui ”Ifigenia in Taurida’. Intr-un grup statuar din secolul al V-lea inaintea erei noastre ne sunt infatisati Oreste si Electra, dupa ce se intalnesc in pace la Micena. Fetele lor exprima iubirea ce si-o poarta, calda si sincera.

 

Distribuie

Leave a Reply