Refresh loader

Intretinerea aparatelor de aer conditionat

Intretinerea aparatelor de aer conditionat

Filtrele, bobinele și paletele unui aparat de aer condiționat necesită o întreținere regulată pentru ca aparatul să funcționeze eficient pe parcursul anilor de serviciu. Neglijarea întreținerii necesare asigură o scădere constantă a performanțelor aerului condiționat, în timp ce consumul de energie crește constant.

Filtre cu aer condiționat

Filtrele aerului condiționat trebuie curățate pentru o funcționare optimă a aparatului dar si pentru eliminarea tuturor microbilor acumulați pe parcursul perioadei de neutiliare iar înlocuirea acestuia poate scădea consumul de energie al aparatului de aer condiționat.

Pentru aparatele de aer condiționat split Chigo de 12000 btu, filtrele sunt în general amplasate undeva pe lungimea conductei de retur. Locațiile comune ale filtrului se găsesc în pereți, tavane, sau în aerul condiționat în sine. Aparatele de aer condiționat din cameră au un filtru montat în grătarul care este orientat în cameră.

Unele tipuri de filtre sunt reutilizabile; altele trebuie înlocuite. Sunt disponibile într-o varietate de tipuri și eficiențe. Curățați sau înlocuiți filtrul sau filtrele sistemului de aer condiționat în fiecare lună sau două în timpul sezonului de răcire. Filtrele pot avea nevoie de o atenție frecventă dacă aparatul de aer condiționat este în uz constant, este supus unor condiții prăfuite sau aveți animale de companie purtătoare de blană în casă.

Bobine de aer conditionat

Bobina de evaporare a aerului condiționat și serpentina de condensare colectează murdărie pe parcursul lunilor și anilor de utilizare. Un filtru curat împiedică spargerea rapidă a bobinei de evaporator. Cu timpul, însă, bobina evaporatorului va colecta în continuare murdăria. Această murdărie reduce fluxul de aer și izolează bobina, reducându-și capacitatea de a absorbi căldura. Pentru a evita această problemă, verificați bobina de evaporator în fiecare an și curățați-o după cum este necesar.

De asemenea, bobinele de condensare exterioare pot deveni foarte murdare dacă mediul exterior este prăfuit sau dacă există frunziș în apropiere. Puteți  vedea cu ușurință bobina condensatorului și puteți observa dacă mizeria se colectează pe aripioarele sale.

Ar trebui să reduceți la minimum murdăria și resturile de lângă unitatea de condensare. Ventilatoarele de uscare, frunzele căzătoare și mașina de tuns iarba sunt toate sursele potențiale de murdărie și resturi. Curățarea zonei din jurul bobinei, îndepărtarea eventualelor resturi și tăierea frunzelor înapoi la cel puțin 2 metri (0,6 metri) permit un flux de aer adecvat în jurul condensatorului.

Drenele de condens

Treceți ocazional un fir rigid prin canalele de scurgere ale unității. Canalele de scurgere înfundate împiedică o unitate să reducă umiditatea, iar excesul de umiditate rezultat poate decolora pereții sau covorul.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link