Refresh loader

Legendele Olimpului( Eroii)

Legendele Olimpului( Eroii)

Cartile mele preferate.

Povestea trista a fiicei regelui Acrisiu, ca si copilaria eroului Perseu ne sunt cantate in elegia poetului liric Ceos.

Orasul Argos se afla in Peloponez. Prin Argos, grecii, si chiar romanii, intelegeau uneori tot tinutul argolic, alteori chiar intreg Peloponezul.

Copila regelui Acrisiu simbolizeaza, tot ca si Cora- Persefona, samanta ingropata in timpul iernii, in pamant. Tot astfel, fata lui Acrisiu a capatat si ea un prunc, care a devenit apoi legendarul erou Perseu.

Tema aceasta, a copilului aruncat pe ape, uneori singur, alteori insotit de mama lui, este frecventa si in mitologia altor popoare. Basmele romanesti au preluat, de asemeni, aceasta tema, in cateva variante, cateodata copilul fiind aruncat de tatal sau, sau de bunicul sau, sau de mama vitrega.

Perseu, in plinatatea voiniciei tineresti ne este infatisat atat intr-un bust celebru aflat in muzeul din Roma, cat si intr-un altul. Victoria lui Perseu care a nimicit Meduza si tine in mana stanga capul ei retezat. Cu piciorul ii calca trupul, pe care-l va zvarli apoi, imediat, in mare.

Atlas este si el numit in legende titan. El era pedepsit de Zeus sa poarte pentru vesnicie bolta cerului in spinare, pentru ca se aliase cu Cronos in lupta impotriva noilor zei olimpieni.

Batranul rege din Argos nu putuse scapa de soarta oranduita de zei. Prin astfel de amanunte, cautau sa intunece adevarul ca eroii luptau pentru binele oamenilor, din dragoste pentru cei oropsiti, intarind in schimb ideea unui imaginar destin si a unor zei atotputernici, carora muritorii de rand trebuiau sa li se supuna in orice imprejurare, fara sovaire.

Pe seama lui Perseu, elinii puneau si alte multe ispravii. Astfel, povesteau ca el ar fi zidit frumosul oras Micena, cu ajutorul ciclopilor. De aici a pornit capetenia aheilor, regele Agamemnon, in marele razboi troian.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Share via
Copy link