Legendele Olimpului( Heracle)

Zeus stia, asa cum s-a mai aratat, de la bunicul sau, Uranus, cel dintai zeu al cerului, ca in anumite lupte, cum ar fi fost bunaoara cele duse cu gigantii, n-ar fi putut sa invinga fara ajutorul unui pamantean. De aceea hotarase ca pamanteanul care trebuia sa-l ajute in aceste lupte sa fie un fecior de al sau.

Zeus se inflacarasede dragoste pentru Alcmena intr-un rastimp, cand sotul ei era plecat la razboi.

Regele Electrion, tatal Alcmenei cea mai frumoasa, era fiul eroului Perseu si al Andromedei. Deci fiul Alcmenei , Alcide sau Heracle, se trafea din spita lui Perseu, fiind un stranepot al acestui erou.

Heracle fiind copil nimiceste serpii. Pe unul il rdica la inaltimea ochilor, privindu-l fara teama, iar celalalt se afla aproape mort, pe scut. Parintii lui privesc inmarmuriti, cum un copil rapunde doi monstri ca aceia ce fusesera trimisi de Hera..

Heracle ajunsese de o forta si o grandoare neobisnuita. Era inalt si falnic. Ochii ii scanteiau. Cand tragea cu arcul sau cand azvarlea lancea, pamantul se zguduia. Nu se intampla niciodata sa isi greseasca tinta.

Scena luptei cu leul  a fost cantata de Apolodor din Atena. Heracle arcas, Heracle tragand prima sageata in leul din Nemeea.

Heracle, cu sagetile lui incinse in foc, nimiceste teribila si ucigatoarea hidra din Lerna. In locurile uscate scapate de sub domnia hidrei, au putut trai apoi oamenii si s-au putut intinde hotare de grau.

Caprioara zeitei Artemis, se pare ca simboliza salbaticiunea, care distrugea semanaturile. Eroul nostru prinzand trupul animalului, tinandu-l cu mainile de coarne.

Se stie ca jocurile olimpice, reeditau luptele lui Heracle, facandu-se intreceri de alergare, de curse cu carul, aruncari cu discul si lancea si trageri cu arcul.

Legenda arata ca regele Euristeu si-a primit mai tarziu pedeapsa pentru suferintele pricinuite lui Heracle. In sfarsit Heracle aduce merele de aur la regele Micenei, in mana dreaptatine fructele dobandite dupa atata truda.

Casatoria lui Heracle cu Hebe, in Olimp, simbolizeaza ca biruintele sunt aproape intotdeauna legate strans de tinerete.

 

Distribuie

Leave a Reply