Legendele Olimpului( Gigantii)

Gigantii reprezinta in llegendele eline fortele oarbe ale naturii, a caror infrangere a fost intotdeauna ravnita de oameni. Cel care, urmanad pe Hesiode, ii descrie in versurile lui pe giganti, cu o mare plasticitate de imagini, este poetul Apolodor din Atena.

Pe o fiza a marelui altar ce-l avea Zeus la Pergam, se vede Atena-Minerva la romani, tarandu-l dupa sine pe Encelade. Se petrece doar o clipa mai inainte ca zeita sa-l imbranceasca pe gigant intr-o groapa si prabusind deasupra lui un munte, sa-l faca prizonier pe vecie, in insula Sicilia.

Gigantul, cu un genunchi la pamant si un picior intins, cautand un sprijin, nu poate sa se opuna elenului zeitei, desi din toata incordarea trupului si a fetei, se vede ca se lupta cu deznadejde.

Gigantul Tifon, era fiul lui Gheei si al Tartarului intunecat. El s-a casatorit  cu uriasa Ehidna, cea jumatate vipera si jumatate femeie, si au avut impreuna o serie de odrasle fioroase: hidra din Lerna; Cerber- paznicul infernului: Ortos- un alt caine cu doua capete si Himera.

Egiptenii au inceput sa se inchine anumitor animale, socotite sfinte, din vremea cand zeii au fugit din Olimp, pana in Egipt, de frica gigantului Tifon, si acolo s-au metamorfozayt in diferite animale, ca sa nu mai poata fi recunoscuti de acest monstru fiu al Gheei.

In timpurile de odinioara, o parte din muntii Balcani se chemau Hemus( hema talcuindu-se prin sange), numele venea de la culoarea rosie a pietrelor in rasaritul si apusul zilei, dar se spunea ca aceasta culoare se datoreste sangelui varsat de gigantul Tifon.

De asemenea, se credea ca forma prapastioasa a acestor munti sew datoreste luptelor ce au avut loc aici, intre Tifon si Zeus, cand monstrul a smuls muntii din loc, ca sa il poata lovi pe stapanul Olimpului.

Adeseori erau infatisati zeii, petrecand  linistiti in Olimp, dupa victoriile impotriva titanilor, gigantilor si a lui Tifon.

Distribuie

Leave a Reply