Legendele Olimpului( Prometeu)

In limba greaca veche Prometeu s-ar talcui prin prevazatorul.

Pe o piatra antica, gravata de o mana nu inca prea mestera, se vede Prometeu cioplind cu dalta scheletul celui dintai om. Mai este infatisat Prometeu si pe un sarcofag, aflat in muzeul din Neapole. De asta data insa, fiul titanului Iapet este prezentat langa un barbat in intregime modelat.

Zeii olimpieni: Hera, Poseidon, Hermes si Apolo, in frunte cu Zeus, privesc chipul noii fapturi de lut, fara nici o placere. Prometeu nu se arata a lua in seama aceasta nemultumire a olimpienilor. El sta langa faptura cea noua, cu spatele la zei, si pare ca se gandeste cum sa dea viata acestei fiinte, pe care  el a numit-o om.

Prima fecioara fusese creata cu scopul de a-l face pe Epimeteu, fratele lui Prometeu, sa se indragosteasca de ea, si prin mana ei sa coboare toate relele din lume. Deci femeia nu mai aduce raul pe pamant, ci ajuta la inlaturarea lui.

Desi Prometeu este numai fiul titanului Iapet si al titanei Temis, el insusi este denumit, de cele mai multe ori, titan.

Cutezatorule Prometeu, din neamul omenesc s-au ridicat titani si oameni prometeici. Deasupra acestor piscuri vinete si reci, apleaca-ti urechea si asculta: nu in zadar a fost imensa ta suferinta. Fiu slavit al unei mame slavite, daca ai vedea ce uimitoare flacari izbucnesc din scanteia pe care ai daruit-o omenirii! Daca i-ai vedea pe cei ce se tarau in intunericul umed al pesterilor, cat de maret se inalta de la pamant, cat de maret plutesc peste apele marii si culmile muntilor!

O, clipa memorabila si fara seaman. clipa gigantica si sublima: nu vulturul lui Jupiter zboara peste crestele Caucazului, ci neinfrantii fii ai pamantului, purtati de rodul enorm al indraznelii tale.

Te salut, cutezatorule Prometeu, parinte al unei razvratirii nemuritoare fauritor al lumii care urca!

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.